Skip to content

Radio-feature – predavanje Nikice Klobučara

Nakon predavanja Davora Rocca održanog krajem studenog na temu povijesti radio drame, u ovoj radio slušaonici posjetitelji će imati prilike slušati inserte iz međunarodno nagrađenih dokumentarnih radio drama i zvučnih radova, a u sklopu prezentacije autor će govoriti o tome što se podrazumjeva pod pojmom radio-featurea te o vlastitom radu i temama koje obrađuje.
Dokumetarna radio drama specifična je umjetnička forma koja je nastala i razvijala se u okviru Dramskog studija Radio Zagreba tijekom proteklih 40 godina, a danas je sastavni dio Dramskog programa Hrvatskog radija. Ova forma, u svijetu poznatija pod imenom radio-feature, osobiti je radio-oblik u kojem je nataloženo sveukupno radiofonijsko iskustvo i predstavlja krunu svih radijskih žanrova. Dokumentarna radio drama je prostor kreativnog radija koji se ističe u moru trivijalnosti komercijalnih radio postaja koje možemo nazvati «bla-bla džuboks radijom». Zapljusnuti valovima toga mora, mlađi slušatelji više i ne znaju, a možda ne mogu ni naslutiti mogućnosti koje radijski medij pruža. Dokumentarna radio drama zato obilježava bar jedno od graničnih polja koje bismo mogli imenovati kao “radio umjetnost”.
Prvi radio feature djelo je Z. Bajsića: “Zbogom” iz 1968. godine, a u proteklih 40 godina nekolicina domaćih radio featurista zaslužila je brojne nagrade i priznanja iz cijelog svijeta.
Nikica Klobučar, diplomirao je filozofiju i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2003. godine radi kao freelancer i vanjski suradnik Dramskog programa Hrvatskoga radija. Do sada je realizirao veći broj dokumentarnih radio drama od kojih je «Leon i Kata» 2008. godine dobila Grand Prix na 60. festivalu Prix Italia.
Organizator: Filmaktiv
Program podržali Ured Grada Rijeke i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti
Ulaz slobodan