Skip to content

Završen 11. LFF., "Polazište za čekanje" najbolji regionalni film

LFF_4_2
«Autofocus» redatelja Borisa Poljaka (Milva film) ponio je nagradu žirija za najbolji film na 11. Liburnia Film Festivalu koji hrvatske dokumentarce prikazuje u lučici u Ičićima, dok je «Polazište za čekanje» Maše Drndić (Filmaktiv) dobio nagradu za najbolji regionalni film.
«Park ljubavi» Lane Kosovac (produkcija Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu) najviše se svidio publici, a peteročlani je žiri posebno priznanje dodijelio filmu mlade Kaje Šišmanović za «Kak’ je doma?» (Fade In , Slobodna zona).
Po prvi se put na LFF-u dijelila i nagrada za najbolji regionalni film (Primorsko-goranska, Istarska i Ličko-senjska županija) a tu su nagradu podijelili «Polazište za čekanje» Maše Drndić (Filmaktiv) i «Terasa» autora Sanje i Vedrana Šamanovića (Mitropa). Također po prvi put, podijeljene su i nagrade struci, čime se želi naglasiti da je dokumentarni film rezultat timskog rada. Žiri je tako nagradu za najboljeg redatelja odlučio dodijeliti Đuri Gavranu za «Presudu»(Pipser), nagradu za najboljeg montažera dobio je Damir Čučić za film «Autofocus», za isti je film kao najbolji snimatelj nagrađen Boris Poljak, dok je Davor Tatić proglašen najboljim dizajnerom zvuka za rad na filmu «Čedo» (Factum).
Ove su godine žiri LFF-a činili redateljica i producentica Željka Sukova, snimateljica i montažerka Iva Kraljević, fotograf, snimatelj i redatelj Silvestar Kolbas te međunarodni gosti redatelj, scenarist, producent i snimatelj Boris Mitić (Srbija) i redatelj, producent i scenarist Filip Remunda (Češka). Remunda je zastupao i Institut dokumentarnog filma iz Praga koji je nagradio najboljeg redatelja.
Boris Poljak je prilikom dodjele nagrada kazao kako je «teško spojiti ulogu snimatelja i režisera u kojoj sam se ovaj put našao», Đuro Gavran je preko telefona zahvalio cijeloj ekipi filma «a posebno montažerki Ivi Mrkić koja je najviše utjecala na izgled filma» dok je Davor Tatić kazao: «Čudno je da svijet zvuka dođe do te razine da je nagrađen. Pokušajmo onda da čujemo, i da doživimo ono što čujemo.»
I Damir Čučić se javio telefonski, isto kao i Sanja Šamanović, uime Kaje Šišmanović nagradu je primila njena majka Ljiljana, a s pozornice su se zahvalile Maša Drndić i Lana Kosovac.
Prije i nakon dodjele nagrada prikazani su i filmovi nastali u produkciji Restarta, «Sol, maslina, kamen» Branka Vilusa, «Ljubi bližnjega svoga» Darovana Tušeka te «Gangster te voli» redatelja Nebojše Slijepčevića. Sva tri filma predstavili su redatelji.
Kao poseban bonus, prikazan je i kratki film «Galebova više nema» nastao tijekom Liburnia Film Festivala na radionici Filmaktiva.