Skip to content

Sanja Marjanović nominirana za BAFTA Scotland New Talent Award

Britanska akademija za film i televiziju (BAFTA) Scotland objavila je u ponedjeljak 17. ožujka ovogodišnje nominacije za BAFTA Scotland New Talent Award, prestižnu nagradu za mlade autore. U kategoriji Montaža nominirana je Riječanka Sanja Marjanović za svoj dokumentarni film “BFF”, nastao u produkciji Edinburgh College of Arts, Screen Academy Scotland i riječke udruge Filmaktiv.
Dokumentarni film “BFF” govori o prijateljstvu i odrastanju prateći odrastanje i život četiri riječke djevojke tijekom 10 godina. Riječ je o završnom radu na diplomskom studiju (MA) filmske režije na Edinburgh College of Art Sveučilišta u Edinburghu, jednom od najboljih europskih studija za dokumentarni film, koji je ova dugogodišnja članica Filmaktiva upisala 2012. godine.
“Prošla godina bila je burna,” kaže Sanja. “Studij filmske režije vrlo je intenzivan, uključuje suradnju s kolegama na nekoliko filmova, a uz sve to ja sam snimala protagonistice svog filma u Rijeci što je zahtjevalo putovanja u Hrvatsku. Moja mentorica Emma Davie prošle je godine osvojila BAFTA Scotland za režiju dokumentarnog filma “I am Breathing”. Tada mi se čak i nominacija za ovu prestižnu nagradu činila nedostižnom. Danas sam neizmjerno sretna, pa i ako ne dobijem nagradu, smatram da je već i ovaj uspjeh veliko priznanje za sav moj rad prošle godine, ali i za rad svih koji su doprinijeli filmu i dali mi podršku”.
Pored Sanje Marjanović, na filmu su radili i producent Marin Lukanović, izvršna producentica Emma Davie te snimatelji Sanja Marjanović i Marin Lukanović i snimateljica zvuka Ana Jurčić. Korišten je arhivski materijal koji su snimali Morana Komljenović, Marin Lukanović i protagonistice filma. Skladatelj je Richy Carey, a oblikovatelj zvuka Matthew Kravitz.
Protagonistice filma su Andrea Ćučić, Dora Karmelić, Suzana Sadiku i Vedrana Pavković.
Film će svoju pretpremijeru imati 5. travnja u riječkom Art-kinu Croatia, u sklopu proslave desete obljetnice osnutka Filmaktiva. Više informacija o filmu na službenim stranicama i službenom Facebooku filma.
BAFTA Scotland New Talents Award dodjeljuje se u 12 kategorija s tri nominacije u svakoj kategoriji, a ustanovljena je 1996. kao godišnja nagrada najboljim mladim kreativcima audiovizualne industrije u Škotskoj.
Nagrade će biti dodijeljene u Glasgowu 25. ožujka. Za više informacija o BAFTA Scotland New Talent Award posjetite službene stranice.
Sanja Marjanović trenutno živi u SAD-u. Volontira na Docs in Progress i surađuje na jednom dugometražnom dokumentarnom filmu.
 
director
Redateljica Sanja Marjanović
 
BFF Vedrana with her diary BFF on the rundabout BFF hug BFF 2013