Skip to content

Reci pa ispeci: Premijera učeničkih videoaktivističkih radova u Art-kinu

Mladi iz Učeničkog doma „Podmurvice“ posljednje su mjesece posvetili temi ljudskih prava i građanske participacije, kroz formu videoaktivizma, a njihovi video radovi nastali u tom periodu bit će predstavljeni u srijedu, 31. svibnja, od 20 sati u Art-kinu.
Riječ je o rezultatima edukacijskog projekta “Reci, pa ispeci 2” koji od 2015. provode udruge Filmaktiv i Pariter, u suradnji s Učeničkim domom “Podmurvice” Rijeka. Projekt je osmišljen kao odgovor na manjkavost obrazovnog sustava da uvijek i adekvatno odgovori na sve učestaliji govor mržnje u javnom prostoru, nasilje u obiteljskim i partnerskim odnosima, nasilje među mladima kao i na sve prisutnije inicijative usmjerene na isključivanje i neuvažavanje potreba i prava pojedinih manjina.
Imajući na umu važnost preuzimanja i prakticiranja uloge aktivnih građana već od srednjoškolske dobi, provoditelji edukacije aktualne su teme s učenicima obradili u formi videoaktivizma te s mladima podijelili znanja potrebna za izradu kratkog dokumentarnog filma. Kreativni izričaj u formi videa postaje tako način artikulacije potreba šire društvene zajednice a propulzivnost audiovizualnog sadržaja, medija bliskog srednjoškolskoj populaciji, također omogućuje kreativnu interpretaciju pojma građanina/građanke, ljudskih prava, odgovornosti, demokratskih vrijednosti i građanske svijesti.
Kako bi se upoznali sa specifičnim potrebama te brojnim fizičkim i društvenim barijerama pred slijepim i slabovidnim te osobama s invaliditetom, mladi su surađivali i s Emilom Mandarićem (Udruga slijepih Primorsko-goranske županije) te s Elizabetom Vega (RiOrgone – Inicijativa za zdravo življenje).
Na koji su način učenici Učeničkog doma „Podmurvice“ interpretirali svoju ulogu aktivnih građana/ki, bit će prezentirano posljednjeg dana svibnja u Art-kinu gdje će se moći pogledati i dokumentacijska izložba njihove aktivističke akcije.
Projekt “Reci, pa ispeci” realiziran je uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.