Skip to content

Pussy, Ručak i Valentina najbolji su filmovi 4. STIFF-a!

Nakon četiri dana ispunjena sjajnim studentskim filmovima iz cijeloga svijeta, u nedjelju 22. listopada saznali smo i pobjednike 4. Međunarodnog studentskog filmskog festivala STIFF-a.
Žiri koji je odlučivao o najboljem animiranom filmu, Petra Zlonoga, Anna Ottlik i Katarina Zrinka Šarić, tu je nagradu dodijelio filmu „Pussy“ poljske redateljice Renate Gasiorowske „koji progovara o delikatnoj temi na izrazito jasan način koristeći zaigrani humor i jednostavan ali vrlo upečatljiv vizual“. Posebnim priznanjem za animirani film nagrađen je „Mi smo imigranti“ američke redateljice Cataline Matamoros, „vrlo dobro animiran i režiran film u kojem osobna priča jedne obitelji približava izazove i opasnosti s kojima se susreću brojni imigranti”.
Žiri za igrani film, Asja Krsmanović, Nikola Zdravković i Filip Kušter, nagradio je film „Ručak“ iranskog redatelja Alireze Ghasemija jer “problematizira degradaciju žena koja dovodi do potpune dehumanizacije subjekta. Poremećenost društvenih odnosa rezultira i raspadom obitelji koja je primorana na krajnje nemoralne poteze kako bi preživjela“, stoji u obrazloženju žirija. Posebno priznanje ovaj je žiri dodijelio filmu „Varljivo“ belgijske redateljice Ely Chevillot jer ga „odlikuje precizan i minuciozan rad redateljice s glumcima i zadivljujuća posvećenost detalju. Redateljica nas uvodi u svijet porodice u kojoj jedan naoko bezazlen događaj otkriva svu slojevitost odnosa između majke i sina. Ona nas svojim redateljskim postupcima svo vrijeme podsjeća da je sve varljivo.“
Hrvoje Krstičević, Huda Takriti i Marta Ban, žiri za dokumentarni film, najboljim su proglasili film „Valentina“ njemačkog redatelja Maximiliana Feldmanna koji je, njihovim riječima, „topla priča o uobičajenoj temi o kojoj rijetko mislimo. Daje drugačiji i humaniji pogled na Rome koje u ovom kontekstu razumijemo – s njima suosjećamo bez sažalijevanja. Odličan rad kamerom stavlja naglasak na detalje i oblikuje cjelovitu priču u kojoj glavna junakinja jest karizmatična djevojčica Valentina, no jednaka je pažnja posvećena ostalim članovima njene obitelji te njihovim odnosima“, kazali su iz žirija. Posebno priznanje dodijelili su filmu „Svijet u kojem živimo“ njemačkih redateljica Hanne Fischer, Sofiie Melnyk i Nine Prange. „Dodavanjem animiranih elemenata u svoj dokumentarni film, redateljice otvaraju svjež kut gledanja na tešku temu potrage za boljim životom migranata iz Istočne Europe na zapadu Starog kontinenta“, stoji u obrazloženju žirija.
I publika je birala najbolji film a ishod će biti poznat u ponedjeljak.

***

Od četvrtka 19. do nedjelje 22. listopada STIFF je na veliko platno riječkog Art-kina donio 38 igranih, animiranih i dokumentarnih filmova iz 21 zemlje svijeta, objedinjenih ovogodišnjim krovnom temom – Sociai Issues. O filmu se i mnogo razgovaralo pa su Greta Grakalić-Rački i Petra Bezjak moderirale tri razgovora u sklopu programa pod nazivom STIFF filmski krug, na teme tabua i seksualnosti, migranata i migrantske krize te položaja Roma u društvu. U razgovorima su sudjelovali redatelji i redateljice, bilo osobno ili putem prethodno snimljenih video-intervjua, te psihologinja Maša Cek, filmski kritičar Dragan Rubeša, redatelj Zoran Krema i glazbenik Orhan Sali.
Četvrti Međunarodni studentski filmski festival STIFF organizirali su Filmaktiv i Studentski kulturni centar (SKC) Sveučilišta u Rijeci, uz veliku pomoć tridesetak studenata Sveučilišta u Rijeci. Festival su poduprli Sveučilište u Rijeci, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Primorsko-goranska županija i Zaklada Kultura nova.
Naslovna fotografija: Lunch Time / Ručak