Skip to content

Riječkim Art-kinom do nedjelje caruje studentski film

Naredna tri dana, do nedjelje 22. listopada, Rijeka će biti u znaku studentskog filma. Počeo je 4. Međunarodni studentski filmski festival STIFF, jedini hrvatski filmski festival koji prikazuje isključivo studentski film.
Festival je svečano otvoren u četvrtak u Art-kinu, na glavnoj festivalskoj lokaciji. Otvorile su ga umjetničke direktorice Sanja Marjanović i Maša Drndić te projektni koordinator Zoran Baljak.
Sanja Marjanović naglasila je da je pri odabiru filmova najvažnija bila priča o filmu. „Najvažnije nam je da nas on povede u neki novi svijet i zarobi emocijom koja nas prati nakon izlaska iz kina. O kvaliteti odabranih filmova govore pak brojne nagrade osvojene na festivalima diljem svijeta“.
Maša Drndić kazala je da je osobno izuzetno ponosna što festival već slavi četvrti rođendan, unatoč činjenici da ima slabu financijsku potporu iz javnih izvora. „No to nadomještamo nesebičnim višemjesečnim danonoćnim volonterskim radom i neiscrpnom kreativnošću velikog broja ljudi“, rekla je.
Zoran Baljak pozdravio je publiku uime organizatora, Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra, te posebno pohvalio volontere, njih 30-ak, koji su sudjelovali u svim fazama organizacije festivala.
Prije svečanog otvorenja prikazan je i prvi filmski blok, Zametnuti, u kojem su prikazani filmovi O mojoj sestri (Barbora Sliepková, dokumentarni, Slovačka), Jiyan (Jan Fabi, Milena Aboyan, animirani, Njemačka), Krivo rođena (Kaisa El Ramly, igrani, Finska) i Pria (Yudho Aditya, igrani, Indonezija).
Nakon otvorenja uslijedio je programsko blok Ono o čemu ne pričamo s naslovima Luiza (Caio Baú, dokumentarni, Brazil), Varljivo (Ely Chevillot, igrani, Belgija), Pussy (Renata Gasiorowska, animirani, Poljska) i Sabinina sobica (Manuel Rees, dokumentarni, Njemačka).
U četvrtak je vođen i prvi Razgovor STIFF filmskog kruga, na tabu-teme suvremenog društva koje se tiču seksualnosti. U njemu je sudjelovala Maša Cek, psihologinja s bogatim iskustvom rada s mladima i za mlade, a moderirale su ga Greta Grakalić-Rački, stručna suradnica Kulturalnih studija Sveučilišta u Rijeci i Petra Bezjak, studentica diplomskog programa Kulturalnih studija.
U petak u 18 sati u bloku pod nazivom Neki drugi gledat ćemo dokumentarni portret mađarskog javnog prostora – Trg Blaha Luiza (Antonin Blanc), zatim također dokumentarni Izgubljeni grad (Sara Radusinović) koji u dnevničkoj formi obrađuje ratna sjećanja, potom Drugačiji Bayern (Matthias Koßmehl), fikciju o spoju Istoka i Zapada na nogometnom terenu, Svijet u kojem živimo (Hanna Fischer, Sofiia Melnyk, Nina Prange), animirano-dokumentarni portret migrantskih radnika Istočne Europe u Zapadnoj te Poilus (Guillaume Auberval, Léa Dozoul, Simon Gomez, Timothé Hek, Hugo Lagrange, Antoine Laroye, David Lashcari), animiranu ratnu priču čiji su protagonisti zečevi.
U 20 sati blok Odiseja okuplja filmove koji “tragaju za boljim životom”. Dokumentarni Champions (Anastasija Bräuniger) plastično prenosi snove skupine malih kurdskih nogometaša/ica iz izbjegličkog kampa u sjevernom Iraku, animirani Mi smo imigranti (Catalina Matamoros) bavi se temom ilegalnog prelaska granica, dokumentarni Bez kruha (Soran Qurbani) egzistencijalistička je minijatura snimana u Sevdinanskom izbjegličkom kampu u Mosulu a također dokumentarni Ušće Eufrata i Save (Andreas Muggli) u lirskoj formi prati izbjegličku balkansku rutu duž nekoliko dana prije zatvaranja grčko-makedonske granice. Isti blok uključuje i animirani film Vodeni pečat (Meshy Koplevitch) te igrani Poziv u pomoć (Florian Tscharf).
Nakon filmskog bloka Odiseje, razgovarat će se o problematici migrantske krize i načinima nošenja s migrantskim valom. U tome će pomoći redatelj igranog filma Poziv u pomoć Florian Tscharf i pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj. Redatelj filma Poziv u pomoć govorit će o svojoj motivaciji za rad na filmu migrantske tematike dok će Sanda Sušanj podijeliti svoja bogata iskustva u radu s migrantima i osobama pod supsidijarnom zaštitom, te u radu nevladine udruge za potporu izbjeglicama na balkanskoj ruti „Are you Syrious“.
Četvrti STIFF do nedjelje u Art-kino donosi 38 studentskih filmova iz 21 zemlje svijeta. Najavljena su i druženja, u Book caffeu Dnevni boravak u petak i u nedjelju od 22 sata te u Tunelu u subotu od 22 sata, a ulaz na sve programe je besplatan!
Međunarodni studentski filmski festival STIFF organiziraju Filmaktiv i Studentski kulturni centar (SKC) Sveučilišta u Rijeci, uz suorganizaciju Art-kina. Podupiru ga Sveučilište u Rijeci, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Primorsko-goranska županija i Zaklada Kultura nova.