Skip to content

Seksualnost, migranti i manjine u fokusu razgovornog programa 4. STIFF-a

U sklopu 4. Međunarodnog studentskog filmskog festivala STIFF-a koji počinje ovog četvrtka, 19. listopada, i u riječkom se Art-kinu održava do nedjelje, 22. listopada, mnogo će se prostora posvetiti i razgovorima.
Sukladno ovogodišnjoj festivalskoj temi, Društvenim pitanjima, (Social Issues) što se u engleskoj inačici može čitati i kao Social Is Us, kroz razgovore će se nastojati naglasiti da se društveni problemi bilo koje ranjive skupine tiču svih nas te da o njima vrijedi progovarati i promišljati zajedničkim snagama. Filmovi u programu 4. STIFF-a, njih 38 (igrani, animirani, dokumentarni, eksperimentalni, hibridni) pristigli iz 21 zemlje svijeta, otvaraju niz upravo takvih tema.
Na festivalu će publika imati priliku razgovarati s filmskim redateljima i stručnjacima/stručnjakinjama na teme seksualnosti i obiteljskih odnosa, migrantske krize i problema romske zajednice u europskom kontekstu. Razgovore će moderirati Greta Grakalić-Rački, stručna suradnica Kulturalnih studija Sveučilišta u Rijeci i Petra Bezjak, studentica diplomskog programa Kulturalnih studija
U četvrtak 19.10. u 21 sat nakon bloka filmova pod nazivom Ono o čemu se ne priča, razgovor s publikom vodit će se na tabu-teme suvremenog društva koje se tiču seksualnosti. U njemu će sudjelovati Maša Cek, psihologinja s bogatim iskustvom rada s mladima i za mlade, koje je pored ostalog ostvarila kroz suradnju s udrugama Pariter i Delta. Završila je edukaciju o nasilju u maloljetničkim vezama i bavi se edukacijom mladih o spolnosti i vezanim temama.
U petak u 20:30 sati nakon filmskog bloka Odiseja, razgovarat će se o problematici migrantske krize i načinima nošenja s takozvanim migrantskim valom, kako na individualnoj tako i na razini europske zajednice. U tome će pomoći redatelj igranog filma Poziv u pomoć Florian Tscharf i pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj. Film Poziv u pomoć koji će publika pogledati prije razgovora radnju smješta na pučinu Mediterana, kojom bezbrižno plove otac i kći, sve dok ne dobiju poziv upomoć… Redatelj će govoriti o svojoj motivaciji za rad na filmu migrantske tematike dok će Sanda Sušanj podijeliti svoja bogata iskustva u radu s migrantima i osobama pod supsidijarnom zaštitom, te u radu nevladine udruge za potporu izbjeglicama na balkanskoj ruti ‘Are you Syrious’.
U nedjelju 22. listopada u 18:45 razgovarat će se o problemima romske zajednice unutar europske kulture, nakon dvaju dokumentarnih filmova koji se bave Romima (filmski blok Ovdje!). U razgovoru će sudjelovati Zoran Krema, redatelj, snimatelj i montažer dokumentarnih filmova, ujedno i autor dokumentarca Teatar Chaplin – tragikomedija u četiri čina, o prvom romskom amaterskom teatru u Europi.
Svi su razgovori otvoreni za javnost, održavaju se u atriju Art-kina i besplatni su, kao i ulaz na sve projekcije.
Međunarodni studentski filmski festival STIFF organiziraju Filmaktiv i Studentski kulturni centar (SKC) Sveučilišta u Rijeci, uz suorganizaciju Art-kina. Podupiru ga Sveučilište u Rijeci, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Primorsko-goranska županija i Zaklada Kultura nova.
Naslovna fotografija:  iz filma Valentina (Maximilian Feldmann, dokumentarni, 51’, Njemačka, 2016.), filmski blok Ovdje!