Skip to content

Otvoren 5. STIFF: Sjajna animirana, dokumentarna i igrana filmska selekcija do nedjelje u riječkom Art-kinu


U četvrtak je u riječkom Art-kinu otpočeo 5. Međunarodni studentski filmski festival STIFF na kojem će do nedjelje 21. listopada biti prikazana 44 animirana, dokumentarna i igrana filma iz 22 zemlje svijeta. STIFF-ov je cilj promocija studentskog filma i otvaranje prozora u budućnost filma, jer redom je riječ o sjajnim ostvarenjima tek nadolazećih autorica i autora. No cilj je i aktivno uključivanje studentske populacije u sve segmente organizacije festivala, što STIFF čini jedinstvenim ne samo u hrvatskim već i u međunarodnim festivalskim okvirima.
Na to su prilikom otvorenja festivala podsjetili direktorica STIFF-a Maša Drndić, Zoran Baljak iz Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci koji je, uz udrugu Filmaktiv, organizator festivala, te selektorice posebnog filmskog programa „Unatraške“, Sendi Bakotić i Marta Ban. Zoran Baljak posebno je zahvalio nizu volontera – studenata bez kojih, kazao je, festivala ne bi ni bilo a Maša Drndić istakla je da su ove godine priliku da odlučuju o dijelu programa dobile i dvije studentice, spomenute Sendi Bakotić i Marta Ban.
Ovogodišnji je festival tematski posvećen snovima, pa je program podijeljen u deset programskih blokova koji se snovima bave iz najrazličitijih perspektiva. „Čini mi se da su nam u ovom vremenu snovi jako potrebni. Stoga smo kroz program željeli potaknuti na razmišljanje o tome koliko uopće imamo vremena za sanjanje i koliko je prostora za sanjare ostalo“, kazala je Drndić.
Festival otvorio programski blok Zabranjeni dani
U četvrtak su u prvom programskom bloku pod nazivom Zabranjeni dani prikazani filmovi Tišina (Tuuli Teelahti, dokumentarni, Finska), Duboko (Michelle Verhoeks, animirani, Nizozemska), Majdine poze (Dora Šustić, igrani, Češka) i Djevojka sa žvakaćom (Anja Gurres, igrani, Njemačka) koji odgovaraju na pitanje što danas, u doba interneta i nekih novih odnosa, znači privatnost.
Sljedeći blok pod nazivom Priče iz postmoderne selektorice festivala, Maša Drndić i Sanja Marjanović, osmislile su na način da potiče na promišljanje o problemu autentičnog iskustva i mogućnosti njegova ostvarenja u svijetu koji nas bombardira informacijama. U njemu su prikazani filmovi Gledajući druge (Dennis Stormer, dokumentarni, Rumunjska), Ja nisam robot (Lina Tsivian, animirani, Izrael), Jebena drama (Michael Podogil, igrani, Austrija) i Dva na dva (Jelena Oroz, animirani, Hrvatska) nakon kojih je održan i prvi STIFF-ov razgovorni program pod nazivom Snovolovke. Moderatorice programa, Natalija Stefanović i Petra Bezjak, razgovarale su dr. sc. Hajrudinom Hromadžićem, izvanrednim profesorom na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i to na temu imamo li danas vremena za predah i autentično iskustvo.
 
Petak na STIFF-u
U petak filmski program počinje u 19 sati programskim blokom Ravnoteža i filmovima Kineski zid (Aleksandra Odić, igrani, Njemačka), Posljednja dva tjedna (Tjaša Kosar, Marc Steck, dokumentarni, Slovenija), Vrlo blizu (Lee Oz, Eliška Habartová, animirani, Izrael), Auuuna (Lina Šuková, animirani, Slovačka) i Sara (Tamara Ivry, animirani, Izrael). Od 20.30 u programskom bloku Meki rubovi bit će prikazani filmovi Ništa novo pod suncem (Damian Kocur, igrani, Poljska), Židovski poljupci (Manya Lozovskaya, dokumentarni, Izrael) i Posljedice rada (Inesa Antić, dokumentarni, Hrvatska), nakon čega će se održati i druga Snovolovka. Razgovor će se ovog puta voditi na temu (ne)mogućnosti samoodređivanja o čemu će se razgovarati s Manyom Lozovskayom, autoricom i glavnom protagonisticom filma Židovski poljupci te s Martinom Gramcom, novinarom i aktivistom za ženska i LGBT+ prava.
 
Subota na STIFF-u
Druga polovica 5. Studentskog međunarodnog filmskog festivala u Rijeci sa subotnjim programom nastavlja u pojačanom tempu jer se uz dosadašnja dva večernja filmska bloka, uvodi i jedan popodnevni u 17:30 sati. Program se zatvara posljednjom od triju „Snovolovki”, nakon čega slijedi druženje na STIFF afterpartyju u klubu Tunel.
Treći dan festivala, subotu, otvara prvi blok Insajderi koji propituje naš zapadnjački način razmišljanja i bojazan da ćemo, ako pomislimo drugačije, iz tog kruga biti isključeni. Insajdere čine filmovi Debelokožnost (Erlendur Sveinsson, igrani, Island), Horizont (Giancarlo Sanchez, igrani, Nizozemska), Sudac (Anna-Lea Schmitt, animirani, Njemačka) i PEDERI (Alexis Vandersmissen, animirani, Belgija).
U 19 sati počinje drugi blok Parasomnija u sklopu kojeg se prikazuju filmovi Jutarnja osoba (Özgür Anil, igrani, Austrija), Skarabej na kraju ulice (Joan Vives Lozano, igrani, Španjolska), Ulična svjetla (Marko Brkić, igrani, Bosna i Hercegovina), Atlantis (Michal Blaško, igrani, Slovačka), Laymun (Catherine Prowse, animirani, Velika Britanija), U ljeto i jesen (Maria Francisca Pinto, animirani, Portugal). Pet je to filmova redom zagledanih u dvojaku prirodu promjene – nekad uzbudljive, pogođene i dobro izvedene, a nekad tegobne, mrske ili pak katastrofalne.
Posljednji subotnji blok pod nazivom Oprez! počinje u 20 i 30. U animiranom filmu Skok koji se nalazi u bloku mlada žena kroz život ide doslovce noseći na leđima svoju nepokretnu baku. Vrlo plastična je to metafora za Oprez! u cjelini koji promatra pojedince kada im različite društvene institucije okreću leđa. Na toj razmeđi društvene i osobne odgovornosti, počivaju i ostala tri filma u bloku. Osim Skoka (Alex Klexber, animirani, Izrael), to su FIFO (Sacha Ferbus, Jeremy Puffet, igrani, Francuska), Zbilja je ludo (Katarzyna Warzecha, igrani, Poljska) i Školski blues (Maria Eriksson – Hecht, igrani, Švedska).
Nakon Opreza! subotnju festivalsku večer u Art-kinu zaključuje Snovolovka, potaknuta upravo tim blokom. Posljednji kasnovečernji razgovor u sklopu ovogodišnjeg STIFF-a nadovezat će se na temu nefunkcionalnih i dehumaniziranih institucija koje napuštaju pojedinca u trenutku kada ga jedino one mogu i trebaju zaštititi. O tome što tada pojedinac može, smije ili mora učiniti i može li se uopće na neki način zaštititi, razgovarat će moderatorice Natalija Stefanović i Petra Bezjak s Azganom Qenajem, vlasnikom pekarnice „Romaja“ na zagrebačkoj Trešnjevci koji je u nekoliko navrata pritvoren zbog toga što je hranu koju nije prodao – donirao, s Brunom Nedoklan, psihologinjom i aktivistkinjom s iskustvom rada u Centru za socijalnu skrb i Domu za odgoj djece i mladih u Rijeci te s Lukom Rodelom, članom riječkog kolektiva Food not Bombs (FNB) i voditeljem Centra ponovne uporabe, tzv. reuse centra u Rijeci.
Nakon završetka subotnjeg programa u Art-kinu, festivalska se večer nastavlja na STIFF afterpartyju koji će se održati u klubu Tunel. Ulaz na sve programe je besplatan!