Skip to content

Poziv na radionicu VJ-inga i mapiranja

Ako volite eksperimentirati  s audio – vizualnim tehnologijama, zanima vas VJ-ing i tehnike video mapiranja i želite se okušati u kreiranju video – instalacija, prijavite se na radionicu VJ-inga i mapiranja iz Filmaktivovog edukativnog ciklusa Primijenjeni video, a koja se održava od 4. do 6. listopada u prostorima galerije SKC. Radionica starta u petak u 17 sati. Ostali termini ce se utvrditi u dogovoru s polaznicima. Završni rezultat je postav  izložbe Gif animacija koja će biti otvorena u sklopu Stiff film festivala (17. – 20.10.).

VJ (Video Jockey) je termin preuzet od skraćenice DJ (Disco Jockey) i koristi se za live nastup tijekom kojeg VJ miksa video materijal i “prati” određenu muzičku podlogu. Danas se isti pojam koristi za mnogo više video “akcija”, tako da dosta ljudi svoj video performans, koristi za instalaciju art radova na multimedijalnim festivalima ili u galerijskim prostorima.

Mapiranje je pojam koji se veže prvenstveno za aplikaciju videa na arhitektonske elemente. Koristeći napredne računalne programe koji mogu istaknuti obilježja zgrada, javnih spomenika i javnih prostora (trgova, pješačkih zona), kao i zgrada industrijske baštine, video mapping daje novo značenje urbanom krajoliku i oživljava scenografiju grada.

Za vrijeme uvodne radionice (4. – 6.10.2019. i postavljanja izložbe (11. – 13.10. 2019.), polaznici će se moći upoznati s osnovama profesionalnog videomapping softvera i hardvera. Imat će priliku upoznati se s osnovnom terminologijom, tehničkim karakteristikama projektorskih lampi, kabela i video signala, ali će se suočiti i s estetskim pitanjima oko postavljanja izložbe te likovnim rješenjima za svaki rad posebno pri čemu će naglasak biti stavljen na kreativne ideje polaznika. Osim rada na računalu, polaznici će se moći okušati i u izradi objekata na kojima se animacija prikazuje, izradi scenografije ili jednostavno u rasporedu animacija u prostoru galerije.

Radionica je namijenjena video umjetnicima, scenografima, filmašima, montažerima, studentima, programerima, entuzijastima i svima zainteresiranima za eksperimente u području novih medija. Poželjno je predznanje i iskustvo u montaži videa i izradi animacija (Adobe Premiere Pro, Photoshop, Final Cut, After Effects…) odnosno na Windows sučelju (nije isključivo).

Voditelj radionice: Damjan Šporčić (Gospodin Brodski / Oblik3) – Multidisclipinarni umjetnik – freelancer. Stekao zvanje profesora likovne kulture pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Redoviti član ULUPUH-a od 2014. Trenutačno fokusiran na vizualizacije te interaktivne video instalacije u funkciji scenografije za glazbena i razna kulturno umjetnička događanja. Eksperimentira s audio-vizualnim tehnologijama i elektrotehnikom. Od 2014. vodi niz radionica na temu VJ-inga,video mapiranja za djecu i odrasle. https://www.facebook.com/OBLIK3

Na radionicu se možete prijaviti do 3. listopada 2019. slanjem maila na filmaktiv@filmaktiv.org. Prijavi je potrebno priložiti kratku biografiju i opis iskustva.

Program je financiran od strane Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra. Rad udruge podržavaju Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.