Skip to content

Drenova u centru – dokumentarci subotom

Filmaktiv u suradnji s udrugom Bez granica u okviru projekta Žiroskop u Zavičajnom muzeju Drenove organizira projekcije dokumentarnih filmova.

Prva projekcija na rasporedu je u subotu, 16. 11. 2019. u 19 sati, a naslov kojeg ćemo ponuditi gledateljima je “Rikard Benčić, naprimjer” Nadije Mustapić i Marina Lukanovića.

Film govori o jednoj zgradi u Rijeci s kraja 19. stoljeća koja je bila dio industrijskog kompleksa Šećerane, zatim Tvornice duhana, pa Tvornice “Rikard Benčić“, i koja će uskoro, nakon godina zapuštenosti, prenamjenom i restauracijskim zahvatima postati nova Gradska knjižnica Rijeka. U trenutku snimanja ovog filma zgrada je bila planirana za novi Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, što filmu daje dodatni arheološki sloj. Povijest ove zgrade jedan je od primjera riječke ekonomske traume kroz proces deindustrijalizacije koji izaziva polemike i pitanja o tome kako revitalizirati riječku post-industrijsku urbanu zonu i kako doći do konsenzusa o novom identitetu grada.

Detaljnije o filmu pročitajte ovdje.


Nositelj projekta Žiroskop je Udruga Drugo more, a partneri na projektu su Grad Rijeka, Savez udruga Molekula, Udruga Filmaktiv, Udruga Ri Rock i Udruga Prostor plus. Svrha projekta je razvoj i osnaživanje civilno-javnog partnerstava u upravljanju prostorima Filodrammatice i Omladinskog kulturnog centra Palach.

Projekt ukupne vrijednosti 2.416.102,66 kuna financira Europska unija s 2.053.687,26 kuna u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda, i sufinancira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u iznosu od 362.415,40 kuna.

Sadržaj ove komunikacije isključiva je odgovornost Udruge Filmaktiv.