Skip to content

Drenova u centru – Kartoline

Filmaktiv u suradnji s udrugom Bez granica u okviru projekta Žiroskop u Zavičajnom muzeju Drenove organizira projekcije dokumentarnih filmova.

Druga projekcija na rasporedu je u subotu, 23. 11. 2019. u 19 sati, a gledamo omnibus Kartoline.

Kartoline se sastoje od 12 pseudodokumentarnih, petominutnih vinjeta o malim hrvatskim mjestima u kojima stanovnici govore jakim dijalektima ili stranim jezicima, a nastale su u režiji autora motiviranih nekonvencionalnim domoljubljem. Film sadrži epizode o Momjanu, Gornjoj Stubici, Tounju, Vrboskoj, Ždali, Susku, Prezidu, Bolu, Šušnjevici, Štrigovi, Blatu i Lokvama. Režiju potpisuju Igor Bezinović, Hrvoslava Brkušić, Katerina Duda, Ivana Pipal, Darovan Tušek, Ante Zlatko Stolica.

Film je nagrađen nagradom Oktavijan za najbolji namjenski film.


Nositelj projekta Žiroskop je Udruga Drugo more, a partneri na projektu su Grad Rijeka, Savez udruga Molekula, Udruga Filmaktiv, Udruga Ri Rock i Udruga Prostor plus. Svrha projekta je razvoj i osnaživanje civilno-javnog partnerstava u upravljanju prostorima Filodrammatice i Omladinskog kulturnog centra Palach.

Projekt ukupne vrijednosti 2.416.102,66 kuna financira Europska unija s 2.053.687,26 kuna u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda, i sufinancira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u iznosu od 362.415,40 kuna.

Sadržaj ove komunikacije isključiva je odgovornost Udruge Filmaktiv.