Skip to content

Distribute This! – Besplatna projekcija i analiza slučaja "Češki san"

U sklopu programa „Distribuiraj to!“ kojeg provodi Little Red Dot iz Zagreba, održat će se posebno događanje otvoreno za javnost i za slobodno sudjelovanje. Besplatnoj projekciji češkog dokumentarnog klasika „Češki san“ redatelja Filipa Remunde i Vita Klusaka prethodit će kratki teorijski uvod u angažirani dokumentarac kroz prizmu produkcije Fade In, a koji će zainteresiranoj publici pružiti producentica Sabina Krešić. Nakon projekcije, publici će se online obratiti Irena Taskovski, producentica „Češkog sna“ i vlasnica svjetski poznate zastupničke agencije sa sjedištem u Londonu – Taskovski films. Film je, nedugo nakon premijere, u javno zagovaranje preuzeo i poznati Michael Moore, a na DVD-u ga je izdao Morgan Spurlock (kao prvi naslov svoje nezavisne DVD etikete).

Posjetitelji događanja moći će od Irene Taskovski, producentice i zastupnice filma, u aktivnom razgovoru saznati o pripremi filma, marketingu, distribuciji i životu filma koji traje još i danas.

„Kad su 2002. godine studenti praške filmske akademije Filip Remunda i Vit Klusak razmišljali o svojem diplomskom radu, vjerojatno ni sami nisu mogli pretpostaviti koju će buru dvije godine kasnije u češkoj javnosti izazvati njihov dokumentarac “Češki san” / “Česky sen” (2004). Rađen i zamišljen kao dokumentarna kritička pljuska modernom konzumerističkom društvu, njihov višestruko nagrađivani dokumentarac o reklamnoj kampanji za nepostojeći praški hipermarket, ubrzo je prerastao češke okvire i u kratkom vremenu se utisnuo na transnacionalnu alegorijsku kartu današnje prevladavajuće fast-food svijesti. Sama ideja čeških studenata je, zapravo, bila poprilično jednostavna – snimiti dokumentarnu studiju o ljudskoj pohlepi i lakovjernosti. No, umjesto prodavanja pojedinačnih marketinških cigli lokalnim praškim penzionerima, Remunda i Klusak istu su odlučili utrapiti, hej zašto ne – cijeloj jednoj naciji.“ (izvor: dokumentarni.net)

Program nastaje u organizaciji Little Red Dot iz Zagreba, a provodi se u partnerstvu s udrugom Filmaktiv iz Rijeke, Art-kinom, Taskovski films iz Londona i Fade In iz Zagreba. Potporu programu dali su Grad Rijeka, Istarska filmska komisija, Hrvatski audiovizualni centar i Društvo hrvatskih filmskih redatelja.
Little Red Dot posvećen je razvoju i proizvodnji filmskih i televizijskih djela i njihovoj distribuciji, a ovaj program ima za cilj stvaranje pozitivnog i praktičnog okružja za diseminaciju znanja i specifičnih vještina te poticanje na suradnju i koprodukcije. Voditeljica programa je Morana Ikić Komljenović, nezavisna stručnjakinja iz područja filmske i televizijske produkcije, medijske edukacije, razvoja i distribucije audiovizualnih djela.