Skip to content

Mov(i)e Activism – Riječko izdanje putujućeg filmskog festivala

Treće riječko izdanje Mov(i)e Activism festivala održat će se 13. i 14.12. s početkom u 19 sati u Rijeci, dvorana Filodrammatica (Korzo 28/1) uz projekcije filmova „Volar“ i „Call Me Intern“ i popratni program.

U petak, 13.12. s početkom u 19 sati festival donosi projekciju filma „Volar“ redateljice Berthe Gaztelumendi (Španjolska). Volar (španj. letjeti) prenosi priče devet žena, žrtva rodno uvjetovanog nasilja. Film sažima njIhova svjedočanstva i razgovore o prošlosti kroz koje protagonistice filma progovaraju o svojim iskustvima u nadvladavanju svega što su prošle. Nakon projekcije, održat će se okrugli stol na temu filmske reprezentacije rodno uvjetovanog nasilja. Sudionice okruglog stola bit će Iva Davorija iz Udruge PaRiter te Lorena Zec iz S.O.S Rijeka, a moderatorica Bela Bračko-Milešević.

U subotu, 14.12. s početkom u 19 sati održat će se projekcija filma „Call Me Intern“, redateljice Nathalie Berger (Novi Zeland). Film problematizira borbu protiv neplaćenog stažiranja i nejednakosti te aktivizmu pojedinaca s ciljem progovaranja o rastućem pokretu za prava stažista diljem svijeta. Nakon projekcije slijedi razgovor s protagonistom filma Leom Davidom Hydeom.

Mov(i)e Activism je putujući festival dokumentarnog filma koji za svoj cilj ima potaknuti i ojačati videoaktivizam, interkulturalnu suradnju i aktivnu građansku participaciju. Festival koristi dokumentarne filmove kao platformu za istraživanje nekih od najaktualnijih društvenih, političkih, ekonomskih i ekoloških pitanja kako bi kroz njih pokrenuo smislen dijalog i potencijalne promjene. Projekt se provodi u organizaciji međunarodne grupe mladih ljudi koji su prepoznali potrebu da u javnosti govore o aktivizmu. Ovogodišnje, treće izdanje Mov(i)e Activism čine festivalska izdanja u Berlinu (Njemačka), Rigi (Latvija) te Prištini (Kosovo), a riječko izdanje predvodi udruga Filmaktiv.