Skip to content

Novo izdanje Autokina – prostor bivše vojarne postaje Kinotenk!

Krajem rujna na prostoru Kampusa Sveučilišta u Rijeci otvara se Autokino – Kinotenk na Trsatu. Novi riječki prostor za film na otvorenom donosi tri antiratna satirična filma – svevremenski Veliki diktator Charlieja ChaplinaM*A*S*H legendarnog Roberta Altmana i besprijekorni Cabaret Boba Fossea.

Današnji prostor Kampusa pred stotinjak je godina iz pašnjaka pretvoren u modernu kasarnu Kraljevine Jugoslavije na tadašnjoj zapadnoj granici. Kasnije su tu ušle talijanske pa njemačke okupacijske snage, da bi najduži stanar bila JNA koja se iz oslobodilačke vojne sile iz Drugog svjetskog rata pretvorila u prijetnju gradu početkom Domovinskog rata. Nakon mirnog iseljenja JNA, tu je desetak godina boravila Hrvatska vojska koja je početkom stoljeća vojarnu prepustila Gradu za potrebe Sveučilišta u Rijeci. Jedina neobnovljena zgrada iz perioda vojnog korištenja ovog prostora sada postaje kino na otvorenom gdje se, posebno za ovu prigodu, gradi nova projekcijska površina.

Antiratna satira promatra strahote i apsurde rata i vojnih djelovanja kroz humanističku optiku, pokušavajući zadržati zdrav razum u suludim situacijama. Danas, kada se čini da pandemiji nema kraja, okruženi prijetnjama nuklearnim sukobima, naznakama građanskih ratova, i nemirima od Portlanda do Minska, od Damaska do Hong Konga, ovi filmovi nude refleksiju na svjetsku i europsku povijest s vrlo jasnom kritikom rata i vojnog ustroja, na lokalitetu koji je obilježen vojnim djelovanjem i budi sjećanja na lokalne ratne prilike.

Prva projekcija održat će se u petak 25. rujna prikazivanjem filma Veliki diktator (The Great Dictator) Charlieja Chaplina iz 1940. godine, a nakon toga slijede projekcije 2. te 9. listopada filmova M*A*S*H (Robert Altman, 1970.) i Cabaret (Bob Fosse, 1972.). Svi filmovi počinju u 20 sati. Filmovi se prikazuju na novoj, posebno za ovu priliku izgrađenoj projekcionoj površini, a zvuk se, kao i na prethodnim autokino projekcijama, prenosi preko radijske frekvencije 91,6 FM.

Parkiralište se otvara u 19 sati, a gledateljima se preporučuje dolazak 40 minuta prije početka programa zbog izbjegavanja potencijalnih gužvi i osiguranja mjesta s boljom vidljivošću. Dolaskom na parkiralište, organizatori će usmjeriti vozače gdje mogu parkirati svoje vozilo. Kako bi fizički kontakt tijekom izvedbe programa bio sveden na minimum, svi su djelatnici Art-kina i Filmaktiva upoznati s preporukama o socijalnom distanciranju te će iste provoditi dosljedno, opremljeni predviđenim zaštitnim sredstvima i na propisnoj distanci od svih sudionika programa.

Posjetitelji Kinotenku mogu pristupiti preko ulice Radmile Matejčić (iznad Sušačke bolnice). Cijena ulaznice za Autokino po automobilu iznosi 25,00 kuna (20,00 kuna za članove Filmskog kluba Art-kina), a ulaznice se kupiti na blagajni Art-kina ili putem platforme ulaznice.hr. Prodaja ulaznica za Velikog diktatora počinje u ponedjeljak, 21. rujna u 19 sati.

U slučaju jake kiše ili nevremena, projekcija filma odgađa se za idući dan. Organizatori pozivaju sve zainteresirane građane da prate daljnje obavijesti na mrežnoj stranici i društvenim mrežama Art-kina, Filmaktiva i EPK 2020 o mogućim daljnjim izmjenama u održavanju Kinotenka prema uputama nadležnih tijela vezanim uz pandemiju bolesti COVID-19 i u skladu s vremenskim prilikama.

Autokino: Kinotenk je partnerski projekt udruge Filmaktiv, Sveučilišta u Rijeci i Art-kina. Dio je programskog pravca Doba moći Europske prijestolnice kulture Rijeka2020. Doba moći istražuje povijesne mijene, aktualno značenje pojma moći, strukturu, iskustva i izvedbe moći. Program se kreće od intimnih doživljajnih sfera moći do totalitarnih režima koji su transformirali izgovorene i prešućene priče.

Provedbu programa sufinancirala je Rijeka 2020 d.o.o. u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.