Skip to content

Završen drugi ciklus aktivnosti programa Drenova u centru

 

Filmaktiv je u suradnji s udrugom Bez granica, a u okviru projekta Žiroskop, realizirao drugi ciklus aktivnosti kroz program Drenova u centru.

Provedena je edukacija starijih osoba, članova Udruge Bez granica, o korištenju videa u kontekstu kreativnog korištenja tehnologije te su održane tri javne projekcije filmova u prostorima Zavičajnog muzeja Drenove. Gledatelji su imali priliku gledati četiri filma u produkciji Filmaktiva: Delta – obilje umijetnosti, BFF, Polazište za čekanje i Nevidljivi grad.

Cilj edukativnog djela programa za same članova udruge Bez granica bio je prijenosa znanja i jačanja kapaciteta za stvaranje lokalnog kulturnog centra, kao i za potrebe realizacije konkretnih projekata udruge. U tom smislu, članovi udruge, uz mentorstvo Marina Lukanovića, iskoristili su svoja znanja o videu u kontekstu doprinosa očuvanju identiteta Rijeke i domaćega čakavskog govora, čitajući gotovo zaboravljene tekstove novinara i pjesnika Ive Grohovca.

Više o Grohovcu pogledajte ovdje.

Program Drenova u centru realiziran je u suradnji s Udrugom Bez granica s ciljem jačanje kulturne suranje s lokalnim organizacijama gradskih četvrti i predgrađa grada Rijeke.

Nositelj projekta Žiroskop je Udruga Drugo more, a partneri na projektu su Grad Rijeka, Savez udruga Molekula, Udruga Filmaktiv, Udruga Ri Rock i Udruga Prostor plus. Svrha projekta je razvoj i osnaživanje civilno-javnog partnerstava u upravljanju prostorima Filodrammatice i Omladinskog kulturnog centra Palach.

Projekt ukupne vrijednosti 2.416.102,66 kuna financira Europska unija s 2.053.687,26 kuna u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda, i sufinancira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u iznosu od 362.415,40 kuna.

Sadržaj ove komunikacije isključiva je odgovornost Udruge Filmaktiv.