Skip to content

Mov(i)e Activism – četvrto izdanje

Ovog petka i subote, 16. i 17.10. u OKC Palach u 19 sati održat će se četvrto izdanje putujućeg festivala dokumentarnog filma. 

Festival koristi dokumentarne filmove kao platformu za istraživanje nekih od najaktualniih društvenih, političkih i ekonomskih pitanja kako bi kroz njih pokrenuo dijalog i potencijalne promjene. Želja nam je zastupati nedovoljno reprezentirane aktivističke skupine i filmaše te prikazivati praktične primjere različitih oblika aktivizma diljem svijeta. Četvrto izdanje mov(i)e Activism čine festivalska izdanja u Berlinu i Rijeci.

PROGRAM

Petak, 16.10. 2020.

19:00 Exodus
r: Oliver Stiller, 2019., dokumentarni, 20 min. (Njemačka)
U listopadu 2018. 7000 ljudi iz Hondurasa, Gvatemale i El Salvadora pobjeglo je od zločina i nesigurne ekonomske situacije u svojim matičnim zemljama. Film ih prati na jednom djelu njihovog putovanja na koje kreću s jednim ciljem: preći Meksiko i ući u SAD.

*film je na španjolskom jeziku s engleskim titlovima

19:30 Dentro il Collettivo
r: Lorenzo Melegari, 2019., dokumentarni, 90 min. (Italija)
Dokumentarni film Dentro il collettivo fokusira se na neovisni socijalni centar Art Lab Occupato, osnovan u Parmi 2011. godine. Film prati skupinu sveučilišnih studenata koji žele preuzeti vlasništvo nad prostorom koji je neiskorišten već dvadeset godina. Njihov rad prati se u duljem vremenskom periodu i obuhvaća važne projekte, poput škole talijanskog jezika za imigrante, Nogometnog kluba (La Paz Antiracistički klub), obnavljanja samog prostora, kao i širokog spektra događaja, poput rasprava, koncerata, filmova itd. koji su animirali kulturnu scenu i susjedstva i grada.

*film je na talijanskom jeziku s engleskim titlovima

subota, 17.10.2020.

19:00 The Women’s Strike Continues

r: Magda Malinowska, 2018., dokumentarni, 52 min. (Poljska)

Film dokumentira borbu žena u vrtićima u Poznańu u Poljskskoj, koje zahtijevaju veću plaću i bolje radne uvjete. Tijekom njihove borbe žene se povezuju s raznim drugim skupinama, uključujući tradicionalne sindikaliste, pro-choice kampanje koje se bore protiv zabrane pobačaja u Poljskoj, a u jednom trenutku čak i irske navijače.

*film je na poljskom jeziku s engleskim titlovima

20:00 A Girls Band

r: Marilina Giménez, 2018., dokumentarni, 83 min. (Argentina)

Kritičan prema opsjednutosti društva represijom ženske seksualnosti, A Girl’s Band je sirov i neuglačan portret feminističke glazbene scene u Buenos Airesu.

*film je na španjolskom jeziku s engleskim titlovima

Oba dana nakon pogledanih filmova pozivamo vas da se pridružite razgovoru o pogledanim filmovima i njihovom značaju u lokalnoj zajednici.

ULAZ BESPLATAN!

VAŽNO:

Zbog pridržavanja epidemioloških mjera i ograničenog broja posjetitelja molimo vas da svoj dolazak najavite na e-mail: bela.brackomilesevic@gmail.com

U zatvorenom prostoru potrebno je nositi zaštitnu masku ili vizir, te se pridržavati rasporeda sjedenja s fizičkom distancom (osim u slučaju dolaska s bliskom osobom).Molimo sve na pridržavanje propisanih mjera. Budimo odgovorni i solidarni i čuvajmo svoje te pomozimo čuvati i tuđe zdravlje.

Više o festivalu možete saznati na http://www.movieactivism.com