Skip to content

Petak i subota rezervirani za Autokino: Na Kampus stižu “Veliki diktator” i “M*A*S*H”

Autokino na Kinotenku s dolaskom povoljnijeg vremena nastavlja svoj program antiratnih satira u dvodnevnom izdanju – petak, 30. listopada u 19 sati održava se projekcija filma Veliki diktator Charlieja Chaplina, a idućeg dana, u subotu, 31. listopada u 19 sati slijedi M*A*S*H Roberta Altmana.

Veliki diktator smjela je poruga najvećeg komičara (nijemog) filma najvećem diktatoru Europe 20. stoljeća Adolfu Hitleru te donosi priču o slučajnoj zamjeni identiteta fizički naizgled istih protagonista (obojicu glumi Chaplin) – beskrupuloznog diktatora i židovskog brijača. Nominiran za pet oskarovskih kipića, uključujući i nominaciju za najbolji film, Veliki diktator nije samo jedna od najjačih antiratnih satira i komedija uopće već i obavezna filmska lektira iz perspektive cjelokupnog filmskog stvaralaštva.

Kultna američka antiratna satira M*A*S*H Roberta Altmana iz 1970. godine utemeljena je na romanu Richarda Hookera. Radnja prati skupinu liječnika na terenu koji humorom pokušavaju sačuvati zdravi razum usred terora Korejskog rata. Film je nominiran za četiri oskarovska kipića, a osvojio je Oscara za najbolji scenarij.

Cijena ulaznice za Autokino po automobilu iznosi 25,00 kuna (20,00 kuna za članove Filmskog kluba Art-kina), a ulaznice se mogu kupiti na blagajni Art-kina ili putem platforme ulaznice.hr te na dan projekcije na Kinotenku od 18 sati (ako ostane dostupnih mjesta).

Ulaznice kupljene za odgođenu projekciju Velikog diktatora vrijede i za novi termin održavanja.

Posjetitelji Kinotenku mogu pristupiti preko ulice Radmile Matejčić (iznad Sušačke bolnice).

Zvuk se prenosi preko nove radijske frekvencije 96,5 FM.

Naime, Rijeka je ove jeseni dobila novu kino lokaciju na otvorenom za novo izdanje programa Autokino. Jedina neobnovljena zgrada na Kampusu Sveučilišta u Rijeci iz perioda vojnog korištenja tog prostora, među Riječanima znana kao Tenk, postala je Kinotenk – novo mjesto za Autokino gdje se, posebno za ovu prigodu, izgradila nova projekcijska površina.

Kao programski projekt udruge Filmaktiv, Art-kina i Sveučilišta u Rijeci – organiziran u sklopu pravca Doba moći, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture – Autokino u prostor jakih militarnih odjeka antiratnim satirama nastoji promatrati strahote i apsurde rata i vojnih djelovanja kroz humanističku optiku koja – u trenutnim vremenima društvenih, zdravstvenih i političkih nesigurnosti – nudi refleksiju na svjetsku i europsku povijest s vrlo jasnom kritikom rata i vojnog ustroja.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane građane da prate daljnje obavijesti na mrežnoj stranici i društvenim mrežama Art-kina, Filmaktiva i Rijeke 2020 o mogućim daljnjim izmjenama u održavanju Autokina prema uputama nadležnih tijela vezanim uz pandemiju bolesti COVID-19 i u skladu s vremenskim prilikama.