Skip to content

2020. zbogom – sretna nam Nova!

Ova nam je godina donijela nebrojene izazove, izula nas iz cipela i navela da propitamo sve što smo do jučer uzimali zdravo za gotovo. Naši svakodnevni rituali, intimnost, sloboda, ali i kultura, suradnja i kreativnost –  stvari koje nam svima nasušno trebaju i u kojima nalazimo svoje brojne smislove i svrhe – zatražile su od nas temeljito preslagivanje prioriteta i motivacija.

Što mi to radimo, za koga to radimo i ima li to smisla – pitanja su s kojima smo započinjali sve dane ove sulude godine. I nekako, korak po korak, kroz neodustajanje, prilagodbu i s puno ljubavi, pokazali smo 2020-oj rogove!

Ove smo godine započeli Novu školu doku filma – upoznali desetoro divnih mladih ljudi s kojima smo kroz šest mjeseci stvarali nove filmske svjetove i priču koja će se sigurno nastaviti.

Zajedno s Art-kinom i riječkim Sveučilištem pokrenuli smo novi riječki prostor za film na otvorenom – Kinotenk na Trsatu, i usprkos očajnoj vremenskoj prognozi i obeshrabrujućim epidemiološkim mjerama odgledali antiratne filmske klasike s punim parkiralištem, te ostavili iza sebe projekcijsko platno za sve buduće drive-in avanture.

Održali smo jubilarno peto izdanje Film svima – projekta usmjerenog na inkluzivne kulturne prakse prilagodbom audiovizualnih sadržaja osobama s oštećenjem sluha. Osnažili smo ga ekstenzijom projekta – Film svima svugdje – odlazeći u škole kako bismo i učenike/ce i odgojno-obrazovne radnike/ce upoznali sa problematikom.

Sedmo izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala STIFF dobilo je i međunarodnu publiku – po prvi put festival se odvijao i online! Popratni program festivala zvukom je prevazišao sve barijere fizičke distance okupirajući radijski, virtualni i javni prostor radovima koji istražuju „novo normalno“.

Nismo posustali ni s četvrtim izdanjem putujućeg festivala dokumentarnog aktivističkog filma Mov(i)e Activism, ni s našim Otocima – donoseći mladim otočanima znanja i vještine kojima svoje preokupacije mogu pretočiti u angažirani video.

I ne samo da smo učinili sve to – nego idemo i dalje!

Pozivamo sve vas da nastavite dalje s nama i da nastavimo zajedno kreirati smisao na mjestima na kojima, za površno oko, nema ničega.

Želimo vam svima u Novoj godini zdravlje, hrabrost i kreativnost, razumijevanje i solidarnost i puno ljubavi i snage za nove poduhvate!

Vaš Filmaktiv