Skip to content

PRVA GENERACIJA NOVE ŠKOLE DOKUMENTARNOG FILMA DIPLOMIRALA!

Pilot projekt – Nova škola dokumentarnog filma – u proteklih je godinu dana, kombinirajući filmsku teoriju i praksu, kroz sistematski i kreativni rad te brojne filmske vježbe iznjedrio deset mladih filmskih amatera koji su svoj rad zaokružili završnim autorskim filmovima.

Naši mentori – Maša Drndić, Sanja Kapidžić, Marin Lukanović, Sara Blažić i Sara Salamon te gostujući predavači – Ivana Todorović i Ivan Ramljak prošli su s prvom generacijom polaznika sve faze filmskog stvaranja od scenarija, traženja lokacija, prostora, likova svojih filmova, montaže filma i postprodukcije, stavljajući u cijelom procesu naglasak na razvijanje vlastitog filmskog stila i autentičnog izričaja svakog polaznika.

Kontinuirani rad, razmjena ideja i hrabrost za suočavanje s važnim temama donijeli su nam osam novih kratkometražnih dokumentarnih ostvarenja:

ANA-MARIJA ILIĆ u svom filmu Kad ostaneš bez zraka upoznaje nas s karizmatičnom scenskom radnicom na čiji je život nepovratno utjecala bešćutna zakulisna politika kazališne scene. TONI JELENIĆ upoznaje nas s još jednim upečatljivim likom u filmu Martin Torpedo – optimističnim beskućnikom koji gotovo meditativno provodi svoje dane u ruševinama bivše riječke tvornice. LUCIJA BRKIĆ suočava publiku kroz autobiografsko pripovijedanje filma Jednog petka popodne s bolešću koja definira njezinu svakodnevicu, poigravajući se zvučnim asocijacijama i vješto zaobilazeći patetiku. NATALIJA STEFANOVIĆ u Gubitku iskušava svoje prvo suočavanje s ranjivošću, donoseći nam komadić misaonog procesa oca koji zna da umire.

BELA BRAČKO-MILEŠEVIĆ priča o svojem dedi te gorkim i podjednako okrutnim i nježnim emocijama koje gajimo prema onima koji su nam najbliskiji u poetskom ostvarenju Sve kaj ti nikad ne budem rekla. ANA ŠUMANOVIĆ u filmu Što ćeš sad s tim? prikazuje neizvjesnost i izgubljenost tek diplomirane mlade generacije portretirajući tri talentirane djevojke i nudeći nam prozor u njihov unutrašnji svijet. DAMIR FRANOLIĆ prikazuje jednu drugačiju vrstu neizvjesnosti u filmu Drmun je naš baveći se pitanjem života zajednice koju hladna državna birokracija nije kadra prepoznati, ukazujući tako na slijepe točke našeg sistema. SARA HUSKIĆ vodi nas na Jedno dobro putovanje trojice prijatelja, socijalnih izopćenika i kreativaca, koristeći arhivske snimke i razgovore kako bi nam pokazala njihovu nesvakidašnju povezanost i šarm. Željno iščekujemo filmove DAJANA DELIĆA i MARINA ĆUK VURNERA koji su u nastajanju.

Filmovi nastali u školi tek sada kreću na svoje putovanje. Nadamo se i vjerujemo da ćete ih vidjeti na nadolazećim festivalima, zato naćulite uši.

Naučili smo mnogo, a bolju prvu generaciju Nove škole nismo mogli ni zamisliti.

Od srca hvala svima i vidimo se!

*Nova škola dokumentarnog filma organizirana je u suradnji s Art-kinom i sufinancirana sredstvima Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i HAVC-a