Skip to content

Filmovi Nove škole dokumentarnog filma na festivalima

Prva generacija Nove škole dokumentarnog filma iznjedrila je ove godine osam kratkometražnih dokumentaraca od kojih ćete neke tek imati prilike vidjeti, i to sasvim uskoro.

 

Tabor film festival – Međunarodni festival kratkometražnog filma čije se 19. izdanje održava od 8. do 11.7.2021. u Hrvatskom Zagorju (Desinić) uvrstio je u program domaće konkurencije film Lucije Brkić Jednog petka popodne/One Friday Afternoon nastao na našoj Novoj školi dokumentarnog filma. 

Kroz autobiografsku pripovijest autorica nas suočava s bolesti koja definira njenu svakodnevnicu, poigravajući se sa zvučnim asocijacijama. Osvrćući se na svoju prošlost i „neki drugi život“, prikazuje nostalgiju i prkos prema onome što je sada „normalno“.

Još jedan film novonastale škole doživio je svoju festivalsku premijeru u svibnju ove godine. Radi se o dvanaest-minutnom ostvarenju Tonija Jelenića Martin Torpedo prikazanom na Split Videoart festivalu u domaćoj konkurenciji. Martin je starčić bez doma koji je svoje mjesto pod suncem pronašao u lučici bivše tvornice Torpedo. Upoznajemo se s njegovim svijetom, rekvizitima u borbi protiv dosade, monolozima i lutanjima industrijskom ulicom. 

Neki od filmova nastali u školi selektirani su za ovogodišnje izdanje Film Svima, projekta fokusiranog na promicanje inkluzivnih praksi, te će biti prilagođeni gluhim i nagluhim osobama i prikazani na javnim projekcijama u rujnu. Uskoro više o Film Svima programu moći ćete saznati na Film Svima i Filmaktiv web stranicama i društvenim mrežama. 

Nova škola dokumentarnog filma pilot je projekt koji je u proteklih godinu dana, kombinirajući filmsku teoriju i praksu, kroz sistematski i kreativni rad te brojne filmske vježbe iznjedrio deset mladih filmskih amatera o čijim ćete radovima tek čuti u festivalskoj sezoni koja nam slijedi, stoga ostanite u toku.

 

*Nova škola dokumentarnog filma organizirana je u suradnji s Art-kinom i sufinancirana sredstvima Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i HAVC-a.