Skip to content

Izložba studentskih rješenja za vizualni identitet 8. STIFF festivala prvi put na Korzu

Na riječkome je Korzu na vanjskim izložbenim panelima ovog tjedna održano otvaranje izložbe studentskih prijedloga vizualnih rješenja za 8. Međunarodni studentski filmski festival – STIFF.

Izložbom su predstavljeni prijedlozi vizualnih rješenja studenata i studentica diplomskog sveučilišnog studija Vizualnih komunikacija i grafičkog dizajna Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Izložbu i festival predstavili su Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke; direktorica Festivala Petra Čargonja, izv. prof. art. Aljoša Brajdić (ispred Akademije primijenjenih umjetnosti; mentor studentskih radova) te Jana Ažić, voditeljica Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci.

Do utorka 20. srpnja 2021. na vanjskim postamentima na Korzu možete razgledati izložbu prijedloga vizualnih rješenja za ovogodišnji STIFF na temu „TIJELO“.

Tema festivala svake godine oblikuje selektorski diskurs, definira popratni program, a time i sam vizual festivala. Ove godine STIFF daje fokus tijelu nastojeći produbiti razumijevanje odnosa tjelesnosti i pokretne slike kroz promišljanje tijela autora, tijela filma, tijela gledatelja i tijela u filmu.

Uz to što su studenti dio festivalskog tima od volontera do žirija, već tradicionalno studentice i studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, pod mentorstvom izv. prof. art. Aljoše Brajdića, kreiraju i oblikuju dizajn STIFF-a ovisno o zadanoj temi. Rad na vizualnim rješenjima kroz nastavnu aktivnost primjer je dobre prakse kojom su studentice i studenti direktno uključeni u proces rada. Kroz godine su osmislili prekrasna inovativna rješenja od kojih je često vrlo teško izabrati samo jedno i upravo je to je razlog da podijelimo ove radove sa širom publikom na Korzu.

Ove su godine studentice i studenti potaknuti da tijelo promišljaju kroz sve raznolike definicije te kao proces čije značenje i kapaciteti variraju ovisno o kontekstu u kojem se nalazi. Svojim rješenjima stoga promišljaju kako kultura oblikuje tijelo i upisuje u njega različita značenja, povezuje li nas tijelo sa svijetom ili nas od njega odvaja, te kada je tijelo medij spoznavanja, interakcije i intimnosti sa tijelom, a kada je prostor nelagode i sputanosti.

Vizualno rješenje studentice Gee Rajić odabrano je kao najbolje te će postati službeni vizualni dizajn, apliciran na plakate i sve promotivne materijale, ovogodišnjeg osmog STIFF-a, koji će se od 4. do 7. studenog 2021. održati u Art-kinu Croatia.

Uz izložbu, pozivamo vas da pratite i sam festival koji nam u studenom donosi filmske studentske dragulje iz čitavog svijeta.

*Međunarodni studentski filmski festival (STIFF) prvi je hrvatski međunarodni festival posvećen isključivo studentskom i debitantskom filmu. Pokrenut 2014. godine u produkciji Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC) već sedam godina odvija se u Art-kinu Croatia.