Skip to content

Četiri Filmaktivova dokumentarca na ovogodišnjem Liburnia Film Festivalu

Idućeg tjedna, 23.8. 2021. započinje 19. izdanje LFF-a – festivala hrvatskog dokumentarnog filma, a među 23 filma u ovogodišnjoj konkurenciji našla su se čak tri naša filma, te jedan van konkurencije. 

Liburnia Film Festival ove je godine u svoj program uvrstio četiri kratkometražna ostvarenja nastala na našoj Novoj školi dokumentarnog filma. Radi se o pilot projektu koji je tijekom protekle godine iznjedrio osam dokumentaraca mladih autora kroz sistemski rad i brojne kreativne i filmske vježbe, s fokusom na pronalazak autentičnog filmskog izričaja svakog polaznika i polaznice. 

Tako ćete u ponedjeljak van konkurencije moći pogledati Jedno dobro putovanje Sare Huskić koje nas kroz arhivske snimke uvodi u svijet i neobično prijateljstvo troje kreativaca – Japanskih premijera. Film je također uvršten u regionalnu konkurenciju 15. DORF festivala u Vinkovcima koji je upravo u tijeku. 

Istog dana u natjecateljskom programu prikazat će se Martin Torpedo Tonija Jelenića, te Jednog petka popodne Lucije Brkić. Martin je starčić bez doma koji je svoje mjesto pod suncem našao u lučici bivše tvornice Torpedo, gdje meditativno provodi dane uz par ključnih rekvizita. Jednog petka popodne je pak autobiografska priča o suočavanju s bolešću koja definira autoričinu svakodnevicu, poigravajući se zvučnim asocijacijama. 

Sve kaj ti nikad ne budem rekla Bele Bračko-Milešević prikazat će se u srijedu, a radi se o poetskom ostvarenju koje kombinacijom starih fotografija, umjetnih sjećanja i preispitivanja osjećaja nastalih manjkom međugeneracijske komunikacije rezultira dekonstrukcijom pater familiasa. 

Pozivamo vas da posjetite festival i među brojnim izvrsnim dokumentarnim ostvarenjima upoznate i podržite nove mlade snage amaterskog filma!

 

*Nova škola dokumentarnog filma organizirana je u suradnji s Art-kinom i sufinancirana sredstvima Grada Rijeke. Primorsko-goranske županije i HAVC-a.