Skip to content

Primijenjeni video 2021: Radionica snimanja zvuka za film i video

U sklopu projekta Primijenjeni video, u nedjelju 14. studenog 2021. započinje četverodnevna radionica snimanja zvuka za film i video pod vodstvom Ive Vičića. Radionicu će pohađati polaznici nove generacija Škole dokumentarnog filma.

Prva tematska jedinica odnosi se na snimanje zvuka za dokumentarni film u kojem će fokus biti usmjeren na snimanje naracije u interijeru i na otvorenom prostoru, zatim obradu snimljenog materijala, čišćenje snimki te pripremu za montažu. U ovom dijelu polaznici će također biti upoznati sa snimanjem atmofere određene scene i dodatnih zvukova za film te miješanje istih sa snimkama naracije u pravilnim omjerima kako bi se postigla kvalitetna razgovjetnost.

Druga tematska jedinica baviti će se pripremom zvuka za Youtube, Vimeo, Soundcloud i ostale web servise gdje se zbog komprimiranja videa i zvuka prilikom uploada gubi na kvaliteti. Polaznici će se upoznati s kompresijskim alatima, standardima veličina poželjnih za plasman na web servise, odnosima “bit ratea” i kvalitetete te prosječnom željenom glasnoćom.

Ivo Vičić je samostalni je terenski tonski snimatelj ambijenata i naracije. Bavi se snimanjem zvuka, zvučnim instalacijama, autorskom glazbom i glazbenom produkcijom pa tako radi kao snimatelj zvuka za dokumentarne filmove, sklada glazbu za kratke edukativne filmove, stvara zvučne kulise za kazališta, muzeje i galerije. Tijekom godina usavršava tehniku snimanja i “pristupa” u vrlo zahtjevnim situacijama, kao što su snimanje životinja, udaljenih prirodnih lokaliteta, u lošim vremenskim prilikama i sl.