Skip to content

Primijenjeni video 2021: Radionica upotrebe svjetla za film i video

U sklopu projekta Primijenjeni video, sutra 3.12. započinje trodnevna radionica upotrebe svjetla za film i video pod vodstvom Borisa Poljaka. Radionicu će pohađati polaznici druge generacije Nove škole dokumentarnog filma. 

Radionica će biti podijeljena na dvije tematske jedinice. Prva jedinica baviti će se prirodnim svjetlom, dnevnim i noćnim, tj. mogućnostima iskorištavanja sunčeve i mjesečeve svjetlosti, pravilnim upotrebama reflektirajućih površina i difuzora obzirom na uvjete snimanja, dobu dana i sl.,dok će se druga jedinica baviti rasvjetom koja podrazumijeva upotrebu bilo kakvog umjetnog svjetla, od obične svijeće do reflektora. U ovom dijelu radionice polaznici će imati prilike upoznati se s opremom koja se koristi na filmskom setu, raznim vrstama reflektora, pomagala i trikova koja omogućavaju kameri da oponaša zbiljske situacije, držeći se pritom pravila struke.Rasvjeta je važna u filmskoj i video produkciji obzirom da kamere ne reagiraju na svjetlo na podjednak način kao što to čini ljudsko oko te je ispravna upotreba rasvjete iznimno važna za produkciju filma i videa. Osim postizanja vidljvosti polaznici će biti upoznati i s tehnikama izražavanja volumena i dubine, stvaranja ugođaja u slici te oblikovanja svjetla i sjene.

Boris Poljak rođen je 1959. godine u Splitu, gdje je završio gimnaziju i studirao pravo. U Kino klubu Split od 1978. sudjeluje u realizaciji desetak neprofesionalnih filmova kao snimatelj ili autor. Od 1988. profesionalno se bavi filmom. Kao direktor fotografije snima preko šezdeset kratkometražnih (dokumentarnih i eksperimentalnih) filmova te tri dugometražna igrana filma i pet dugometražnih dokumentarnih filmova. U svojstvu redatelja snima šest filmova od kojih su tri u koautorstvu s Damirom Čučićem. Voditelj je brojnih snimateljskih radionica (Medijska škola „Ante Peterlić“, Kino klub Split itd.). Nagrađen je brojnim nagradama na domaćim i međunarodnim festivalima, od kojih su najznačajnije nagrade u Nyonu, Karlovym Varyma, Oberhausenu. Živi i radi u Splitu.