Skip to content

PRIMIJENJENI VIDEO 2021 USPJEŠNO FINALIZIRAN

Krajem studenog i početkom prosinca proveli smo edukativni projekt usmjeren na primjenu videa u druge umjetničke forme pod nazivom Primijenjeni video. Ovakva interdisciplinarnost je na lokalnoj umjetničkoj sceni tek u povojima i projekti poput ovog imaju za cilj pozicionirati i vrednovati video u kontekstu novomedijske umjetničke prakse. 

Projekt je proveden kroz dvije višednevne radionice: Radionicu snimanja zvuka za film i video pod vodstvom Ive Vičića, te radionicu upotrebe svjetla za film i video pod vodstvom Borisa Poljaka. Radionice su pohađali polaznici druge generacije Nove škole dokumentarnog filma s kojima su mentori nesebično podijelili svoje znanje i iskustvo. 

Ivo Vičić je samostalni je terenski tonski snimatelj ambijenata i naracije. Bavi se snimanjem zvuka, zvučnim instalacijama, autorskom glazbom i glazbenom produkcijom pa tako radi kao snimatelj zvuka za dokumentarne filmove, sklada glazbu za kratke edukativne filmove, stvara zvučne kulise za kazališta, muzeje i galerije. Tijekom godina usavršava tehniku snimanja i “pristupa” u vrlo zahtjevnim situacijama, kao što su snimanje životinja, udaljenih prirodnih lokaliteta, u lošim vremenskim prilikama i sl.

Boris Poljak rođen je 1959. godine u Splitu, gdje je završio gimnaziju i studirao pravo. U Kino klubu Split od 1978. sudjeluje u realizaciji desetak neprofesionalnih filmova kao snimatelj ili autor. Od 1988. profesionalno se bavi filmom. Kao direktor fotografije snima preko šezdeset kratkometražnih (dokumentarnih i eksperimentalnih) filmova te tri dugometražna igrana filma i pet dugometražnih dokumentarnih filmova. U svojstvu redatelja snima šest filmova od kojih su tri u koautorstvu s Damirom Čučićem. Voditelj je brojnih snimateljskih radionica (Medijska škola „Ante Peterlić“, Kino klub Split itd.). Nagrađen je brojnim nagradama na domaćim i međunarodnim festivalima, od kojih su najznačajnije nagrade u Nyonu, Karlovym Varyma, Oberhausenu. Živi i radi u Splitu.

Primijenjeni video 2021 financiran je uz pomoć Grada Rijeke i Hrvatskog audiovizualnog centra.