Skip to content

Nova škola dokumentarnog filma iznjedrila je osam novih ostvarenja!

Druga generacija Nove škole dokumentarnog filma kroz šest mjeseci intenzivnog rada ostvarila je svoje prve dokumentarističke uratke. Počevši takoreći od nule, kroz brojne vježbe i uz vodstvo mentora šest polaznika prošlo je kroz sve faze filmske produkcije od stvaranja scenarija do postprodukcije, baveći se temama koje ih intimno okupiraju te tražeći svoj vlastiti stil.

SILVIJA BUMBAK u filmu Nokturno postaje tihi promatrač skrivenih noćnih prizora grada i uvodi nas u tajni život ne-spavača. Iz potrebe prihvaćanja jednog dijela sebe, stvara poetičnu kontemplaciju koja nam izoštrava osjetila. U filmu Hotel Opatija Silvija nas uvodi u tiho mjesto privatnih priča, osobnih sjećanja i vezanosti. Veliki, nekad pompozni prostori sada su prazni i zapušteni, ali njegovi zidovi kao da strepe nad budućnosti i konačnom presudom zgradi, istovremeno apsorbirajući njezinu prošlost.

U najkraćem ‘coming of age’ filmu – Usred ne(i)čega, ANA KLEPO budi se u plavičasto jutro sa svojom protagonisticom koja nas iskreno i blisko pripušta u svoj svijet traganja za sobom u moru potrošenosti. 

JELENA ANDROIĆ u Partizanu priča o Bruni – talentiranom mladom umjetniku iz Rijeke – o njegovim svakodnevnim borbama i željama u kojima se ogleda i čitava jedna generacija. Puta toliko NINE SORIĆ tematizira režiserkin odnos s majkom (autoricom koncepta) na putu do mora. One razgovaraju, sijeku šumu, odmaraju, upoznavaju jedna drugu. Osvještavanjem granica autorstva u umjetničkom radu obje krče svoj put. U filmu Na tragu sjećanja hodajući koracima jedne djevojčice  posjećujemo mjesta dodira sadašnjosti i sjećanja. 

DAVID KUMPARE u filmu Flora upoznaje nas s djevojkom koja je poput flore – otkriva pravu sebe. 

Suze bakarskog baškota eksperimentalni je dokumentarac ili antifilm BRUNE BUTORCA, redateljevo viđenje grada u kojem je odrastao, ironično oplakivanje onoga u što se (nije) pretvorio. 

Mlade redatelje vodili su naši mentori Maša Drndić (snimateljica i redateljica), Sanja Kapidžić (montažerka, redateljica), Marin Lukanović (filmolog i redatelj), Ana Jurčić (snimateljica zvuka, obrada zvuka), te gostujući mentori iz Zagreba Ivan Ramljak (redatelj) i Sara Salomon (snimateljica, montažerka, koloristica). 

Veliko hvala svim polaznicima i mentorima na radu i predanosti! 

Nadamo se gledanju filmova na velikom platnu nadolazećih festivala!

 

*Nova škola dokumentarnog filma organizirana je u suradnji s Art-kinom, a sufinancirana sredstvima Grada Rijeke, HAVC-a i DHFR-a.