Skip to content

Filo Playlista dokumentarista – Ljubavna odiseja, r. Tatjana Božić

Filmaktiv vas poziva na treću od osam večeri posvećenih hrvatskim dokumentarcima. Treća po redu projekcija održati će se u petak, 25.11. s početkom u 19.00 sati u dvorani Filodrammatice, Korzo 28/1., kada gledamo višestruko nagrađivani film “Ljubavna odiseja”, redateljice i scenaristice Tatjane Božić.

Program “Filo playlista dokumentarista” usmjeren je ka promociji hrvatskog dokumentarnog filma i hrvatskih filmskih autora. Mnogi dokumentarci dostupni su publici tek na filmskim festivalima i ponekoj projekciji u kino dvoranama, zbog čega je publici potrebno omogućiti njihovo ponovno gledanje na velikom platnu.

Sve projekcije su besplatne.

Ljubavna odiseja, 83 min, r. Tatjana Božić

Kada je autorica Tatjana Božić po stoti put pronašla ljubav svog života, a stvari opet zaprijetile da će krenuti krivo, odlučuje okrenuti novi list. Ova joj veza mora uspjeti! Tatjana posjećuje pet bivših ljubavi, u Moskvi, Hamburgu, Londonu i Zagrebu, kako bi pronašla odgovor na pitanje zašto joj svaka veza propadne. Sa zdravom dozom samokritike, no i s dubokom strašću, razotkriva svoje prethodne veze te svoje bivše partnere i sebe suočava s kompleksnošću suvremene ljubavi. Ovaj dokumentarac je film sukoba i emocija, no istodobno i humora koji se lako raspoznaje u svima nama, dok autorica nepokolebljivo traži sveti gral ljubavnog svijeta: dok nas smrt ne rastavi!

Festivali i nagrade:

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu 2014. – Natjecateljski program

ZagrebDox 2014 – Factumentarci

Sarajevo Film Festival 2014. – Natjecateljski program dokumentarnog filma – Posebno priznanje

Liburnia Film Festival 2014 – Natjecateljski program – Najbolja režija, Najbolja montaža

Nizozemski filmski festival (Utrecht, 2014.) – Zlatno tele za najbolju montažu za Boudewijna Koolea

Filmski festival LET’S CEE (Beč, 2014.) – Posebno priznanje

DOKUart – festival dokumentarnog filma (Bjelovar, 2014.)

Filmski festival Slobodna Zona (Beograd, Niš i Novi Sad 2014.)

Eastern Neighbours Film Festival (Den Haag, 2014.)

Women and Cinema International Film Festival (Italija, 2014.)

Florence Film Festival Cinema and Women (2014.)

Međunarodni filmski festival u Kerali (Indija, 2014.)

Art Doc Fest (Moskva, 2014.)

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, BFDKF 2015.

Festival dokumentarnih filmova o ljudskim pravima Docudays (Ukrajina, 2015.) – Počasno priznanje studentskog žirija

Međunarodni festival dokumentarnih filmova UnderhillFest (Podgorica, 2015.) – Posebno priznanje žirija

Tatjana Božić rođena je u Karlovcu 1971. godine. Od 1986. živi u Moskvi, gdje 1993. završava fakultet novinarstva (Odjel televizijskog novinarstva) Moskovskog državnog sveučilišta Lomonosov. Od 1993. do 1996. pohađa poslijediplomski studij na Visokoj školi redatelja i scenarista u Moskvi, Odjel dokumentarnog filma. Njezin diplomski film Provincijalke (koji je surežirala s Frankom Muellerom) nagrađen je Grand prixom za najbolji dokumentarni film Rusije na festivalu u Ekaterinburgu, a prikazan je na mnogobrojnim festivalima i TV-postajama.

Godine 1998. scenarij za njezin dokumentarni film Rodni grad (Factum) nagrađen je financijskom potporom Soros Documentary Funda iz New Yorka (sada The Sundance Documentary Fund). Godine 1999. s Hrvojem Mabićem i Markom Zdravkovićem osnovala je Fade In, neprofitni produkcijski studio posvećen socijalno angažiranim filmovima i pitanjima kulture građanskog društva. Godine 2002. i 2003. režirala je, snimala i montirala dokumentarni serijal intimnih putopisa pod nazivom Žena s kamerom koji je emitiran na HTV-u. Od 2004. do 2007. radi kao redateljica i snimateljica u vanjskoj produkciji za HTV, Novu TV, RTL i Mtv Adriu. Trenutačno živi na relaciji Zagreb-Amsterdam.

Program je realiziran uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.