Skip to content

Filo Playlista dokumentarista – Što sa sobom preko dana, r. Ivona Juka

Filmaktiv vas poziva na drugu od osam večeri posvećenih hrvatskim dokumentarcima. Nakon premijernog izdanja programa “Filo playlista dokumentarsta”, kada smo gledali filmove “Dom boraca” i “Kino otok”, autora Ivana Ramljaka, druga po redu projekcija održati će se u petak, 11.11. s početkom u 19.00 sati u dvorani Filodrammatice, Korzo 28/1., kada je na repertoaru višestruko nagrađivani film “Što sa sobom preko dana”, redateljice i scenaristice Ivone Juke.
Program “Filo playlista dokumentarista” usmjeren je ka promociji hrvatskog dokumentarnog filma i hrvatskih filmskih autora. Mnogi dokumentarci dostupni su publici tek na filmskim festivalima i ponekoj projekciji u kino dvoranama, zbog čega je publici potrebno omogućiti njihovo ponovno gledanje na velikom platnu.
Sve projekcije su besplatne.

𝐒̌𝐭𝐨 𝐬𝐚 𝐬𝐨𝐛𝐨𝐦 𝐩𝐫𝐞𝐤𝐨 𝐝𝐚𝐧𝐚, 73 min., r. Ivona Juka
Plaćeni ubojica, Pljačkaš banaka i Ubojica iz strasti. Trojica zatvorenika iz Lepoglave su junaci ove uzbudljive priče. Pogledajte po prvi put kako doista izgleda život iza zatvorskih rešetaka:
Tuljo, osuđen na pet godina zbog oružane pljačke, trenutno se nalazi na poluotvorenom odjelu zatvora, u koji se dolazi nakon određenog vremena provedenog u zatvorenom odjelu, ako zatvorenik ispuni određene penološke uvjete. Što su ti penološki uvjeti – Tuljo kaže: „to nitko ne zna.“ U poluotvorenom odjelu osiguranje je minimalno, tako da je to neka vrsta kušnje ponašanja zatvorenika. Tuljo tamo radi u autopraonici.
Maki, koji je počinio plaćeno ubojstvo u narkomanskoj krizi, odslužuje trinaestogodišnju kaznu. Volontira kao ministrant u zatvorskoj kapelici. Većinu vremena provodi sa svećenikom, s kojim neprestano ulazi u prepirke, ili čita u zatvorskoj knjižnici. Ćeliju dijeli s Mirkom koji neprestano igra Gameboy, tako da komunikacija s njim nema pretjeranog smisla. No, Maki se ne da smesti. Maki priča, a Mirko šuti i igra se.
Zane, osuđen na trinaest godina zbog ubojstva, radi u likovnom ateljeu. Većinu vremena provodi s prijateljem Indyjem, koji voli dolaziti kod njega u atelje zbog ljepila s kojim Zane radi slike od piljevine. Indyju udisanje ljepila služi za opuštanje i pročišćavanje sinusa.
U filmu paralelno pratimo dan probe u gradskom kazalištu i njihov život u zatvoru…

 


𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐢 𝐢 𝐧𝐚𝐠𝐫𝐚𝐝𝐞:
Best Documentary Award, goEast Film Festival
Grand Prix, Croatian Film Days
Oktavijan for Best Documentary, awarded by Croatian Film Critic Society
Heart of Sarajevo for Best Documentary,Sarajevo FF
DokMa – Award for the Best European Documentary Film
Montreal World Film Festival – Documentaries of the World
Calcutta International Film Festival
Sao Paolo International Film Festival
17th Ljubljana International Film Festival
Sofia International Film Festival
Motovun Film Festival – Official Competition
Dokufest, Prizren 2006 – Official Competition
Libertas Film Festival, Dubrovnik 2006 – Official Competition
the Auteur Film Festival Belgrade – Official Competition
Program je realiziran uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.