Skip to content

Filo playlista dokumentarista – Djeca tranzicije, r. Matija Vukšić

U petak, 23.12. u 18.00 sati, u sklopu Filmaktivovog programa Filo playlista dokumentarista prikazujemo film Djeca tranzicije, autora Matije Vukšića. Film je nastao u koprodukciji Factuma i Zagreb filma. Projekcija se održava u dvorani Filodrammatice, Korzo 28/1.

Program “Filo playlista dokumentarista” usmjeren je ka promociji hrvatskog dokumentarnog filma i hrvatskih filmskih autora. Mnogi dokumentarci dostupni su publici tek na filmskim festivalima i ponekoj projekciji u kino dvoranama, zbog čega je publici potrebno omogućiti njihovo ponovno gledanje na velikom platnu.

Sve projekcije su besplatne.

Djeca tranzicije, 81 min, 2014., Factum
Film prati odrastanje Davida, Natalije, Lane i Marte. Nakon izvrsnog nastupa pred skautima nogometnog kluba Barcelona, 8-godišnji David, kojeg su mediji prozvali Messijem iz Slavonskog Broda, nestrpljivo očekuje pozivnicu za La Masiju. Oko tog nepostojećeg komada papira izgrađeni su snovi o budućnosti Davida, ali i cijele njegove peteročlane obitelji. Jedanaestogodišnja Natalija dolazi iz skromnog okruženja, ne posjeduje smartphone i druge pomodne stvari pa ju kolege u razredu maltretiraju i primorana je promijeniti školu. Šestogodišnja Lana provodi dane presvlačeći se, šminkajući, plešući i igrajući igrice na mobitelu. Petnaestogodišnjoj Marti tinejdžersko doba ispunjeno vršnjačkim nasiljem u školi i na društvenim mrežama postalo je neizdrživo… Kako izgledaju sretno djetinjstvo i zdravo odrastanje i jesu li mogući u društvu koje još nije zakoračilo u vlastitu zrelost? Ovo je film o okruženju koje stvaramo za zajedničku budućnost.

Matija Vukšić rođen je 1982. u Čakovcu. Godine 2005. diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Radio kao novinar i urednik u Informativnom programu Hrvatske radiotelevizije. Scenarist je i redatelj dokumentarnih filmova Benjamin (2009), Happy Croatian in Bucharest i Irokez (2010). Godine 2011. diplomirao je dokumentarnu filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti. Njegov dokumentarni film Benjamin, priča o sedamnaestogodišnjem Romu u potrazi za identitetom, osvojio je Grand prix na festivalu Early Bird Sofia, drugu nagradu na reviji dokumentarnog filma Fibula u Sisku, a ušao je i u uži izbor za najbolji dokumentarac međunarodne asocijacije filmskih škola CILECT. Prikazan je i na ZagrebDoxu, Danima hrvatskog filma, kosovskom Rolling Film Festivalu, festivalu SEE a Paris, ljubljanskom Filofestu, Studentskom filmskom festivalu u Sarajevu, na reviji F.R.K.A, a prezentiran je i na sajamskim projekcijama Short Film Corner na Filmskom festivalu u Cannesu. Irokez je prikazan na ZagrebDoxu i Danima hrvatskog filma. Matija Vukšić umro je u Zagrebu 2019. u svojoj 38. godini.

Festivali i nagrade:

Motovun Film Festival 2014. – Glavni program
Sarajevo Film Festival 2014 – Natjecateljski program dokumentarnog filma
ZagrebDox 2015 – program Factumentarci
Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma – program Panorama
Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, BFDKF 2015.
Pulski filmski festival 2015. – hrvatski program
Liburnia Film Festival 2015. – glavna konkurencija
Međunarodni festival filmova za djecu i mlade Oulu (Finska, 2015.)

Program je realiziran uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.