Skip to content

Produljen rok za prijave na Novu školu dokumentarnog filma

Filmaktiv otvara prijave za novu, treću generaciju polaznika Nove škole dokumentarnog filma. Ovaj  besplatni petomjesečni program namijenjen je ozbiljnim zaljubljenicima u film koji vjeruju da su priče svuda oko njih i žele ih ispričati. Iskustvo je nepotrebno – sve što ne znate možete naučiti upravo ovdje. 

Škola počinje krajem veljače u Rijeci, a prijave uz obavezno motivacijsko pismo primaju se na masa@filmaktiv.org . Prijaviti se može do 25.2.2023., a bit će selektirano do 8 polaznika u dobi od 18 do 40 godina starosti. Odabrani kandidati bit će pozvani na intervju.

Nastava će se održavati svaki tjedan, u popodnevnim satima petkom i u jutarnjim satima subotom. Škola je besplatna, ali će biti potrebno priložiti polog za slučaj oštećenja opreme.

Škola je koncipirana kao sustavni intenzivni program u trajanju od pet mjeseci  ( od veljače do srpnja) i podijeljen u dva segmenta: teorijski i praktični. Teorijski se dio sastoji od gledanja relevantnih filmova povezanih s temom praktične vježbe, dok se praktični dio sastoji od snimanja, montiranja i koncipiranja vlastitih radova s obzirom na zadanu vježbu.

Osim praktičnog dijela važan dio curriculuma je rezerviran za prikazivanje i analizu stranih i domaćih dokumentarnih filmova, te za gostujuće autore koji će polaznicima kroz predavanja i individualna savjetovanja prenijeti svoja iskustva rada na filmu te izazove i greške s kojima su se susreli tijekom svih faza produkcije.

Filmske vježbe su osmišljene tako da postepeno uvode polaznike u specifične segmente produkcije filma (snimanje slike i zvuka, režija i dramaturgija, produkcija, montaža slike i zvuka, postprodukcija slike i zvuka i distribucija), ali i u različite stilske pristupe dokumentarnoj formi. Odabrani filmovi koji će se prikazivati su temom i formom usko vezani uz vježbe s ciljem da inspiriraju i pruže uvid u različite filmske jezike i estetike te razviju konstruktivne kritičke analize vlastitih i tuđih radova.

Osim stalnih mentora Ivan Ramljak, Maša Drndić Sara Salomon u školi će gostovati i vanjski gostujući predavači koji će s polaznicima raditi na njihovim vježbama. Osim stalne nastave polaznici će imati priliku sudjelovati i na dva masterclassa – zvuk i postprodukcija zvuka te uvod u eksperimentalni film pod mentorstvom Borisa Poljaka. Za sam kraj osigurana je i radionica postprodukcije i distribucije. 

Prve dvije generacije Nove škole dokumentarnog filma producirale su niz kratkometražnih dokumentaraca  koji su prepoznati na festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Kratki dokumentarni filmovi Martin Torpedo, Tonija Jelinića te In Medias Res, Ane Klepo osvojili su nagrade na Liburnija film festivalu u Opatiji.

Više informacija o školi možete pronaći i na FB stranici https://www.facebook.com/NovaSkolaFA