Skip to content

Dodjelom nagrada završen 10. STIFF

Posljednji dan 10. Međunarodnog studentskog filmskog festivala obilježila je ceremonija dodjela nagrada koje se dodjeljuju najboljim filmovima u kategoriji dokumentarnog, igranog i animiranog filma. Između više od 650 prijavljenih i 40 odabranih, nagrađeni su filmovi studenata iz Gruzije, Hrvatske, Poljske, Slovačke, Nizozemske, Mađarske i SAD-a.

Tri tročlana žirija 10. STIFF-a, za igrani, dokumentarni i animirani film proteklih su dana u Rijeci imali pune ruke posla biranjem najboljih ovogodišnjih filmova.

Žiri koji je odlučivao o najboljem igranom filmu, Aleksandra Terpińska, Sara Grgurić i Marta Licul, odabrali su film Bjegunac kojeg je režirala Salome Kintsurashvili. U 25 minuta Salome prikazuje priču o desetogodišnjem dječaku imena Gigi koji živi sa svojom obitelji; vlasnicima malog gruzijskog kafića u predgrađu Moskve. Gigi se suočava s drastičnim preokretom u životu kada je njegov otac prisiljen dati utočište nepoznatoj osobi, za koju se kasnije ispostavi da je kriminalac u bijegu. Riječima žirija, glavna nagrada je otišla suptilnoj priči koja ostavlja prostora za imaginaciju gledatelja. Film koji je stvorio prekrasnu atmosferu glavnog lika izgubljenog negdje između dječaka i muškarca. Ekonomična i efektna mizanscena precizno nas vodi nas kroz svijet glavnog junaka, izbjegavajući implicitne izjave, a opet pričajući snažnu priču s vjerodostojnim likovima, izvrsnom kinematografijom i zavidnom glumačkom izvedbom. Uranja nas u svijet o kojem ne znamo mnogo, ali želimo ondje još ostati.

Uz njega počasno priznanje dobila su čak dva filma: Niska trava u režiji domaćeg autora Davida Gaše te poljski film Prekrasna livada divljeg cvijeća u režiji Emi Buchwald. Prema riječima žirija, Niska trava je nagrađena radi precizno osmišljenog i odlično provedenog koncepta koji istovremeno poštuje priču i djeluje u njenoj službi. Koristeći pretežito totale koji podsjećaju na umjetničke slike stavljajući u drugi plan ono što je zapravo bitno na taj način angažira  publiku da aktivno istraži svaki kadar. Bogat  detaljima, zanimljivim likovima, pejzažima i autentičnim situacijama dozvoljava gledatelju vlastitu interpretaciju postepeno slažući kolaž u jedinstvenu cjelinu. Pametan, precizan i zabavan, film Davida Gaše uvodi nas u dvorišta svima nama poznatih susjeda ostavljajući nas s osjećajem zadovoljstva i sjete vrućih ljetnih dana. 

Posebnu pohvalu dobio je film Prekrasna livada divljeg cvijeća, u kojem su posebno istaknuli film koji portretira narcisoidnog tatu koji postepeno postaje preplavljen bijesom zbog sitnih zanemarivih situacija. Stil snimanja komplimentira i nadopunjuje izvrsnu glumu glavnog protagonista, a neprestana napetost se gradi naglim pokretima kamere i dizajnom zvuka. Zahvaljujući stiliziranom snimanju, brzom montažom i odlično napisanim scenarijem, osjećamo gradaciju očeve neurotičnosti i tenzije koja eskalira pred njegovom kćeri i okolinom. Naizgled jednostavne i uzaludne interakcije koje nas iznutra tjeraju na cerekanje, grade portret suvremenog antijunaka kojeg nemamo prilike često vidjeti u kratkom filmu. Postavlja se pitanje je li moralno i društveno prihvatljivo mučiti sve oko sebe samo zato što ne znamo kako se nositi sami sa sobom i svijetom koje nas okružuje.

O najboljima u kategoriji dokumentarnog filma odlučivali su Michał Hytroś, Klara Dujmović i Nina Sorić, a pobjedu je odnio Nakon vjenčanjačiju režiju potpisuje Matej Klucik. Film u 20 minuta prati portret odnosa dvaju kolekcionara igračaka, Ľube i Janke, koji nakon dvanaest godina zajedničkog života naiđu na prekretnicu – vjenčanje. Približava se obveza koja ih prisiljava da promisle o svojim životima, a uz to izranjaju i mračni “nesporazumi” o budućem funkcioniranju njihovog odnosa i kućanstva. Za ovaj film je presudila, riječima žirija, banalna i apsurdna opsesija kao polazna točka za priču koja je proizlašla iz predane opservacije povezanosti, nade i snova. Povjerenje između redatelja i protagonista rezultiralo je svjedočenjem autentičnoj priči temeljenoj na humoru sa naglaskom na optimističan pogled naspram svakodnevnih kompleksnih ljudskih odnosa.

U istoj kategoriji pohvaljen je nizozemski film Machiel van Hoeka Kako se utješiti za film koji nam isprva daje široku i naizgled statičnu perspektivu i opservaciju. Predstavlja se u formi “propovijedi” koja otvara mjesto za otvoreni dijalog između publike i filma; u kontrastu s dominirajućim monolozima većine filmova. Poziva nas na istraživanje, bez nametanja jasnog odgovara na pitanje postizanja zadovoljstva i utjeha.

U kategoriji animiranog filma članovi žirija Renata Gąsiorowska, Louison Chambon i Melisa Favretto složili su se oko filma Vrt srca u režiji Olivéra Hegyija. Ovaj 11-minutni film prikazuje mladog i perspektivnog slikara s niskim samopouzdanjem u njegovom posljednjem razgovoru za upis na Akademiju likovnih umjetnosti. Dok čeka svoj red, njegovi unutarnji demoni manifestiraju se u obliku štetočina iz vrta. Odluka žirija je donesena za dobro napisan i montiran film koji pruža zanosan pogled u maštu procvjetalog mladog slikara. Iskustvo s kojim se mnogi umjetnici mogu poistovjetiti, s iznenađujućim sretnim završetkom. Ironičan, samosvjestan i urnebesan, popraćen divljim umjetničkim stilom.

Počasno priznanje je dobio film Krzno čiju režiju potpisuje američka autorica Zhen Li. Prema riječima žirija za originalan i intenzivan prikaz buđenja seksualnosti. Svidjela nam se kako podrhtavajući i organski crteži prenose emocije i stvaraju nadrealnu atmosferu. Ovaj vizualno upečatljiv film u potpunosti ostvaruje potencijal ručno crtane animacije.

Uz nagrade žirija, koji se sastojao od jednog redatelja čiji je film prethodnih godina bio dio STIFF selekcije, jednog filmskog profesionalca i jednog studenta, donesena je i Nagrada publike koju je odnio domaći redatelj David Gašo, sa Niskom travom kao najvišim ocjenjenim filmom od kada se na STIFF-u ona dodjeljuje.

Dizajn nagrade 10. STIFF-a napravila je Ela Štefanac, vizualna umjetnica koja radi u području skulpture, objekta, ambijenta i performansa, dobitnica austrijske nagrade Red Carpet Art Award te samostalna umjetnica i članica HDLU-a Rijeka.

10. STIFF koji je ove godine trajao rekordnih pet dana, od 22. do 26.11., okupio je brojne međunarodne goste, autore, filmske radnike i filmoljupce; prikazano je 40 filmova u konkurenciji unutar 11 programskih blokova te jedna premijera od strane studenata Akademije; održani su razgovori s autorima; otvorena je međunarodna izložba Démodé, održane su radionice Arcade pod vodstvom kustosice Elene Apostolovski, umjetnika Damjana Šporčića i studentskog kustoskog tima.

STIFF je pokrenut 2014. godine u produkciji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci sa ciljem predstavljanja najboljeg od svjetske recentne filmske produkcije studentskog i debitantskog filma.

Festival je ostvaren uz financijsku podršku HAVC-a, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Goethe instituta. Rad Filmaktiva podržavaju Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, dok su sponzori 10. izdanja STIFF-a Destilerija Aura i Piko.

Do sljedećeg izdanja kojima STIFF ulazi u novo desetljeće najboljih studentskih filmova!