Skip to content

Naši Otoci uplovili su u svoju zadnju luku – završno online događanje

Završnim okupljanjem mladih s Raba, Krka i Cresa, naši Otoci uplovili su u svoju zadnju luku.
Rezultat? Tri filma, entuzijazam mladih i – promjene u društvu?
Na online događanju „Što muči mlade na otocima? Projekcija filmova i razgovor“ dana 19.12.2023. premijerno su prikazana tri filma koja su snimili mladi na Rabu, Krku i Cresu. Uz razgovor s donositeljima odluka predstavili smo i Preporuke za uključivanje mladih na otocima koje su nastale kao zaključci radionica o aktivizmu i videoaktivizmu.
filmu učenika i učenica Srednje škole Markantuna de Dominisa adresiran je problem nedostatka zdravstvenih usluga za mlade na otoku. Djeci i mladima na Krku nedostaje sportskog sadržaja. Neki od rekreativnih sportova dostupni su na otoku, ali mladi predlažu da se sagradi olimpijski bazen gdje bi mogli trenirati razne sportove na vodi.  Učenici i učenice Gimnazije Cres i Odgojnog doma Cres odlučili su kroz film prikazati svoju potrebu za prostorom u kojem će se moći družiti, učiti i provoditi svoje slobodno vrijeme.

Za kraj događanja, predstavili smo Preporuke za donositelje odluka koje su nastale kao rezultat radionica o aktivizmu i oblicima sudjelovanja mladih u donošenju odluka. Preporuke su sažete u 10 tematskih područja, a obuhvaćaju: praćenje potreba, informiranje, edukaciju za sudjelovanje, financiranje i podršku, prostor i sadržaje za mlade, prometnu infrastrukturu, prilike za zapošljavanje i sezonalnost i zdravstvene usluge za mlade.

Preporuke za uključivanje mladih na otocima u život zajednice i donošenje odluka na lokalnoj razini možete preuzeti na poveznici: KLIK.

Projekt „Otoci“ provodili smo s Udrugom Delta, a u suradnji s udrugama Kocka (Rab), Kreativni Krk (Krk) i Ruta (Cres), uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.