Skip to content

Poziv za prijavu: Nova škola dokumentarnog filma 2.0

Filmaktivova Nova škola dokumentarnog filma poziva sve zainteresirane filmske entuzijaste da se prijave za novo četvrto izdanje naše edukacije. Program će se održati u Rijeci od travnja do prosinca 2024. Ovaj besplatni višemjesečni program namijenjen je ozbiljnim zaljubljenicima u film koji vjeruju da su priče svuda oko njih i žele ih ispričati.

Nova škola dokumentarnog filma 2.0 organizirana je kao napredna filmska edukacija za polaznike s prethodnim iskustvom u radu na dokumentarnim filmovima. Ovaj ciklus nastavlja uspješnu tradiciju prethodna tri izdanja te nudi fokusiran program koji će polaznicima pružiti dubok uvid u sve faze razvoja, produkcije i distribucije dokumentarnog projekta.

Radionica je namijenjena filmskim entuzijastima u dobi od 18 do 45 godina koji su prethodno radili na filmovima ili i završili neformalne edukacije iz dokumentarnog filma te su savladali osnove snimanja i montaže. Program je koncipiran kao integrirani sustav od četiri modula koji će kroz teorijska predavanja i praktične vježbe i masterclass radionice postupno uvesti polaznike u specifične segmente produkcije vlastitog filma, istovremeno ih učeći o različitim pristupima dokumentarnoj formi i konstruktivnoj kritičkoj analizi vlastitih i tuđih radova. Tijekom trajanja programa polaznici će raditi na vlastitom dokumentarnom projektu koji trebaju završiti do kraja trajanja programa.

Polaznici i polaznice uključene u ovaj program edukacije dužni su proći sva četiri modula. Tijekom edukacije, polaznici će detaljno razraditi svoj dokumentarni projekt, od oblikovanja scenarija i plana snimanja, preko produkcije i montaže, do postprodukcije i pripreme za distribuciju.

Mentorski tim koji je prisutan tijekom čitave radionice (Maša Drndić, Ivan Ramljak, Sara Salamon) prisutan je tijekom cijele škole, dok će vanjski predavači voditi trodnevne Masterclass radionice iz pretprodukcije i prijave projekata za financiranje te iz distribucije.

Cilj programa “Nova škola dokumentarnog filma 2.0” je naučiti polaznike vještinama potrebnim za razvijanje i stvaranje dokumentarnih filmova, razvijati kreativne pristupe mediju te poticati kritičku analizu vlastitih i tuđih radova kako bi nakon školovanja mogli samostalno stvarati kao potpuni autori.

Nastava će se održavati u 8 ciklusa (1 do 2 termina mjesečno) od travnja do prosinca 2024. u popodnevnim satima petkom i u jutarnjim satima subotom i nedjeljom. Prvi ciklus odvija se od 20. do 21. travnja, a naredne datume će mentori definirati s odabranim polaznicima.

Za prijavu je potrebno priložiti:

  • Motivacijsko pismo u kojem je potrebno navesti zašto osoba želi pohađati ovaj program te jasno opisati prijašnje iskustvo i edukaciju (ukoliko je osoba već pohađala filmske radionice).
  • Kratko obrazloženje ideje dokumentarnog filma na kojemu bi voljeli raditi tijekom programa (do 1 kartice teksta).
  • Online link na primjere dosadašnjeg rada (primjeri mogu biti bilo koja filmska forma).

Prijaviti se može do 15. travnja 2024., a bit će selektirano do 6 polaznika u dobi od 18 do 45 godina starosti. Odabrani kandidati bit će pozvani na intervju. Prijave i pitanja se šalju na email masa@filmaktiv.org.