O nama

Filmaktiv je neprofitna organizacija osnovana 2001., a registrirana 2004. godine koju čine kreativni i dinamični pojedinci okupljeni s ciljem razvoja nezavisne kulture i poticanja društvene promjene kroz produkciju, promociju audiovizualne umjetnosti i neformalnu edukaciju.

 

Snažno orijentiran prema društveno angažiranom filmu i novomedijskom djelovanju, Filmaktiv od 2001. realizira brojne radionice u Rijeci i Hrvatskoj prvenstveno za mlade. Kroz radionice dokumentarnog filma Filmaktiv je educirao nekoliko desetaka osoba koje su nastavile rad u polju filma te nastavile svoju edukaciju pri filmskim studijima u inozemstvu.

Filmaktiv organizira i radionice istaživačkog i interdisciplinarnog pristupa s ciljem proučavanja primjene pokretnih slika u drugim umjetničkim područjima i formama (kao što je interaktivna umjetnost, mapping – video u javnom prostoru, video u izvedbenim umjetnostima, glitch art, open source radionica…), a svakako treba spomenuti i radionice videoaktivizma za djecu i mlade na jadranskim otocima. 

hvar3
Delta – obilje umjetnosti

Filmaktiv producira dokumentarne, animirane i eksperimentalne filmove svojih članova i vanjskih suradnika doprinoseći tako razvoju nezavisne filmske i audiovizualne produkcije u Rijeci. 

Filmaktivova produkcija društveno angažiranih dokumentarnih filmova problematizira različite aspekte društva s ciljem izlaganja tema koje nisu zastupljene u popularnim medijima i postizanja društvene promjene. Izdvajamo recentnije filmove: “Nevidljivi grad”, žanrovski kreativni dokumentarac – hibrid dokumentarne i igrane forme, dokumentarni film “Delta – Obilje umjetnosti” – pobjednik selekcije ArTVision na 72. venecijanskoj Mostri, zatim dokumentarni film “Plenumovi” prikazan je na 24. Danima hrvatskog filma i brojnim tribinama i okruglim stolovima diljem Hrvatske te dokumentarni film “Polazište za čekanje” prikazan na dvadesetak festivala diljem svijeta, a nagrađen je 2013. godine na Arkipel Festivalu u Jakarti 2013. i Liburnija film festivalu u Opatiji.  

Filmaktiv kontinuirano promovira kvalitetne filmove, predstavljajući riječkoj publici stranu i domaću produkciju. Organizira i suorganizira brojne projekcije i filmske festivale koji su tematski fokusirani, a žanrovski raznovrsni: tematiziraju i populariziraju najrelevantnije lokalne i globalne probleme današnjice, izazivaju klasične normativne obrasce filmskih festivala te nastoje decentralizirati dostupnost filmskog sadržaja. S ponosom izdvajamo Međunarodni studentski filmski festival STIFF, projekt Film svima namijenjen gluhim i nagluhim osobama kojima je mogućnost konzumacije audiovizualnog sadržaja znatno smanjena te projekti Autokino i Konotenk kao specifični radiovizualni događaji.

 
promocija
Film svima 2019_Foto Ivan Vranjić_prva projekcija 1

Filmaktiv surađuje sa srodnim udrugama, ustanovama, pojedincima, javnim i privatnim sektorom u Rijeci i Hrvatskoj. Od 2006. Filmaktiv je član Saveza udruga Klubtura u okviru kojeg provodi svoje aktivnosti u partnerstvu s drugim srodnim organizacijama. Filmaktiv je jedan od osnivača Saveza udruga Molekula. S partnerima iz saveza udruga Molekula i Studentskim kulturnim centrom Sveučilišta u Rijeci suupravlja prostorima Palacha i Filodrammatice u centru Rijeke te zajednički provode brojne aktivnosti i projekte poput projekta Žiroskop – civilno-javno partnerstvo u upravljanju prostorima kulture u Rijeci.

Predsjednik Filmaktiva je Marin Lukanović. Članovi Upravnog odbora su Ana Jurčić i Borko Novitović.