O nama

Filmaktiv je neprofitna organizacija osnovana 2001., a registrirana 2004. godine koju čine kreativni i dinamični pojedinci okupljeni s ciljem razvoja nezavisne kulture i poticanja društvene promjene kroz produkciju, promociju audiovizualne umjetnosti i neformalnu edukaciju.

 

Snažno orijentiran prema društveno angažiranom filmu i novomedijskom djelovanju, Filmaktiv od 2001. realizira brojne radionice u Rijeci i Hrvatskoj prvenstveno za mlade. Kroz radionice dokumentarnog filma Filmaktiv je educirao nekoliko desetaka osoba koje su nastavile rad u polju filma te nastavile svoju edukaciju pri filmskim studijima u inozemstvu.

Filmaktiv organizira i radionice istaživačkog i interdisciplinarnog pristupa s ciljem proučavanja primjene pokretnih slika u drugim umjetničkim područjima i formama (kao što je interaktivna umjetnost, mapping – video u javnom prostoru, video u izvedbenim umjetnostima, glitch art, open source radionica…), a svakako treba spomenuti i radionice videoaktivizma za djecu i mlade na jadranskim otocima. 

hvar3
sarma2

Filmaktiv producira dokumentarne, animirane i eksperimentalne filmove svojih članova i vanjskih suradnika doprinoseći tako razvoju nezavisne filmske i audiovizualne produkcije u Rijeci. 

Filmaktivova produkcija društveno angažiranih dokumentarnih filmova problematizira različite aspekte društva s ciljem izlaganja tema koje nisu zastupljene u popularnim medijima i postizanja društvene promjene. Izdvajamo filmove: “Nevidljivi grad”, žanrovski kreativni dokumentarac – hibrid dokumentarne i igrane forme; dokumentarni film “Delta – Obilje umjetnosti” – pobjednik selekcije ArTVision na 72. venecijanskoj Mostri; zatim dokumentarni film “Plenumovi” prikazan na 24. Danima hrvatskog filma i brojnim tribinama i okruglim stolovima diljem Hrvatske; dokumentarni film “Polazište za čekanje” prikazan na dvadesetak festivala diljem svijeta, a nagrađen je 2013. godine na Arkipel Festivalu u Jakarti 2013. i Liburnija film festivalu u Opatiji. 

Od recentnijih filmove izdvajamo film Sarma realiziran u suradnji s Filmerijom i Akademijom primijenjenih umjetnosti, a koji je režirao Marin Lukanović. U nastajanju su filmovi Prijemni ispit redatelja Davora Žmegača i Koga briga redateljica Maše Drndić i Sare Blažić.

Filmaktiv kontinuirano promovira kvalitetne filmove, predstavljajući riječkoj publici stranu i domaću produkciju. Organizira i suorganizira brojne projekcije i filmske festivale koji su tematski fokusirani, a žanrovski raznovrsni: tematiziraju i populariziraju najrelevantnije lokalne i globalne probleme današnjice, izazivaju klasične normativne obrasce filmskih festivala te nastoje decentralizirati dostupnost filmskog sadržaja. S ponosom izdvajamo Međunarodni studentski filmski festival STIFF, projekt Film svima namijenjen gluhim i nagluhim osobama kojima je mogućnost konzumacije audiovizualnog sadržaja znatno smanjena te projekti Autokino i Kinotenk kao specifični radiovizualni događaji.

 
promocija stigg

Inkluzija

Filmaktivov projekt Film svima pokrenut je 2016. te se kontinuirano provodi u partnerstvu s Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije (UGIN), a od 2021. i u partnerstvu s Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije s ciljevima prilagodbe sadržaja audiovizualne kulture osobama s oštećenjem sluha i vida te promicanja inkluzivnih kulturnih praksi.

Provedbom projekta Film svima, Filmaktiv pokušava doprinijeti otvaranju medijskih sadržaja za konzumiranje svima onima kojima je takva konzumacija onemogućena te kreirati klimu dominantne inkluzivnosti svih dijelova umjetnosti i kulture, kao i šire društvene zajednice.

Od 2016. do 2023. preveden je i prilagođen 51 film koji je pogledalo preko 2000 ljudi na javnim projekcijama.Filmaktiv surađuje sa srodnim udrugama, ustanovama, pojedincima, javnim i privatnim sektorom u Rijeci i Hrvatskoj. Od 2006. Filmaktiv je član Saveza udruga Klubtura u okviru kojeg provodi svoje aktivnosti u partnerstvu s drugim srodnim organizacijama. Filmaktiv je jedan od osnivača Saveza udruga Molekula. S partnerima iz saveza udruga Molekula i Studentskim kulturnim centrom Sveučilišta u Rijeci suupravlja prostorom Filodrammatice u centru Rijeke, a zajednički su provodili brojne aktivnosti i projekte poput projekta Žiroskop – civilno-javno partnerstvo u upravljanju prostorima kulture u Rijeci.

U posljednjih nekoliko godina, ističe se suradnja s udrugom SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava na projektu Ambasadori nenasilja, kao i suradnja s Udrugom Delta na projektu Ulična oaza. Udruga Delta također je bila partner na projektu Otoci 2023., obogaćenoj inačici edukacijskog projekta koji Filmaktiv provodi od samog početka rada.

suradnja1

Predsjednik Filmaktiva je Marin Lukanović. Članovi Upravnog odbora su Ana Jurčić i Borko Novitović.