Skip to content

Delta – obilje umjetnosti

Delta 5 ime je skupine devet umjetnika koji dijele radni prostor u zgradi IVEX u samom centru Rijeke. Riječ je o međunarodno priznatim umjetnicima koji su izlagali u relevantnim galerijama diljem Europe, SAD-a i Kine.

Prekarna, ali uzbudljiva pitanja o životu i radu umjetnika, dinamici svakodnevnice dijeljenja prostora s kolegama, kontakt s publikom i neizvjesna budućnost zgrade i cijele zone u kojoj se nalaze (a koja bi, po planovima, trebala postati novo gradsko središte) ključne su teme kojima se bavi film. Umjetnici stalno pitaju jedni druge i sami sebe o prirodi njihova odnosa: jesu li kolektiv ili tek skupina ljudi, koje zajedničke vrijednosti dijele, što ih povezuje: jednostavna potreba za radnim prostorom ili pak set zajedničkih ciljeva i pogleda na život.

Suradnja kakvu imaju umjetnici u Delti 5, gdje su neki prostori zajednički na korištenje cijeloj skupini, a neki ateljei pojedinaca, jedan je od mogućih modela zadržavanja ideja solidarnosti, altruizma i zdrave pameti i istovremenog zaobilaženja principa suvremenog kapitalizma u kojem sve ima svoju cijenu i svako polje ljudske djelatnosti mora biti monetizirano, izmjereno, proračunato, komercijalno i isplativo.

2015., Hrvatska, dokumentarni, 26′

Redatelj: Marin Lukanović

Scenarist: Marin Lukanović

Snimatelj: Kristijan Vučković

Tonska snimateljica: Ana Jurčić

Montažerka: Marta Batinić

Skladatelj: Josip Maršić

Oblikovatelj zvuka: Zoran Medved

Zračne snimke i postprodukcija slike: Igor Crnković

Prijevod na engleski: Julijana Lukić

Produkcija: Filmaktiv

Sudjeluju: Nemanja Cvijanović, Igor Eškinja, Milijana Babić, Fokus grupa (Elvis Krstulović & Iva Kovač), Marino Krstačić Furić, Ana Tomić, Sanja Stojković i Tomislav Brajnović.

Festivali i nagrade:

Europski filmski festival 2015. – ArTVision
Venecijanski filmski festival, Italija, 2015., program Giornate degli autori – Nagrada ArTVision
Liburnia Film Festival, Hrvatska 2015.
Dani hrvatskog filma, Hrvatska, 2016.
Tuzla Film Festival, BiH, 2016.

DOKUMENTARNI FILM NASTAO KAO DIO WP4 (“arTVision movies”: executive production of arTVision audiovisual products made by professional filmmakers) PROJEKTA ARTVISION – A LIVE ART CHANNEL FINANCIRANOG IZ PROGRAMA IPA ADRIATIC CBC 2007/2013