Skip to content

Film svima – ciklus filmova prilagođenih gluhim i nagluhim osobama

Film svima – ciklus filmova prilagođenih gluhim i nagluhim osobama

Film svima je projekt koji se provodi od 2016. godine u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih Rijeka s ciljevima prilagodbe sadržaja audiovizualne kulture osobama s oštećenjem sluha te promicanja inkluzivnih kulturnih praksi.
Projekt sadrži tri temeljne cjeline: prijevod i prilagodba filmova, javne projekcije i promocija te formiranje medijateke filmova prilagođenih na jezik gluhih. Od 2020. kreirana je i ekstenzija projekta, projekt pod nazivom Film svima svugdje kojim se gluhoj, nagluhoj te čujućoj djeci i mladima približava medijska kultura, inkluzivne prakse u kulturi te hrvatski znakovni jezik.

Film svima 2020.

Peto izdanje Film svima – ciklusa filmova prilagođenih gluhim i nagluhim osobama, održat će se u rujnu 2020., dok će prvo izdanje projekta Film svima svugdje biti održano do kraja 2020. u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije te partnerskim organizacijama – osnovnim i srednjim školama u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji.

Program Film svima se realizira u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih Rijeka te uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Rijeke, Hrvatskog audiovizualnog centra, Primorsko-goranske županije, Zaklade Kultura Nova, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Europskog socijalnog fonda.

Program Film svima svugdje se realizira u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih Rijeka uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Film svima 2019.

Četvrto izdanje Film svima – ciklusa filmova prilagođenih gluhim i nagluhim osobama, održalo se u četvrtak, 26. rujna te petak 27. rujna 2019. u prostorima Filodramatica Dvorane i Udruge gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije.

Program Film svima uključuje relevantne hrvatske dokumentarne i igrane filmove u kojima su zajednički mogli uživati svi bez obzira na oštećenje sluha. Ovogodišnji program uključio je film za djecu Moj dida je pao s Marsa, redateljiskog dvojca Dražen Žarković i Marina Andree Škop, nastao 2019. u produkciji Studija dim, zatim filma Plenumovie, redateljica Marte Batinić, Ane Jurčić, Sanje Kapidžić, nastalog 2015. u produkciji Filmaktiva te filmska uspješnica redatelja Rajka Grlića iz 2016., Ustav Republike Hrvatske. Ovaj višestruko nagrađeni film nastao je u produkciji Interfilma te koprodukciji In Film (CZ), Revolution Production (MK), Sever&Sever (SI), Film&Music Entertainment (UK), NP7 (HR) te Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Kao i u prethodnim izdanjima festivala, po završetku projekcije filmova za djecu, program se nastavio kratkom radionicom hrvatskog znakovnog jezika pod vodstvom Ivone Križić.

Program je realiziran u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih Rijeka te uz financijsku podršku Grada Rijeke, Hrvatskog audiovizualnog centra, Primorsko-goranske županije, Zaklade Kultura Nova, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Europskog socijalnog fonda.

Film svima 2018.

Treće izdanje Film svima, održano je u petak, 28. rujna 2018. u prostoru Udruge gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije (Ugin Rijeka).

Prikazani su filmovi Ježeva kuća / Hedgehog’s Home, redateljice Eve Cvijanović | Bonobostudio + National Film Board of Canada; BFF film redateljice Sanja Marjanovic | Filmaktiv te Ples bijelog ljeta redatelja Goran Grey i Matija Makotoichi Tomić | BAKA Productions koji su prijevodom na hrvatski znakovni jezik prilagođeni gluhim i nagluhim osobama za konzumaciju.

Uz projekcije, Ivona Križić i Damir Herega, tumači za hrvatski znakovni jezik, naučili su posjetitelje osnovama znakovnog jezika.

Program se realizirao u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije te uz financijsku podršku Grada Rijeke, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade Kultura Nova.

Film svima 2017.

Drugo izdanje Film svima, održano je u četvrtak i petak, 28. i 29. rujna 2018. u prostoru velike dvorane Filodrammatica.

Program je otvoren dokumentarnim filmom riječke redateljice Maše Drndić, Polazište za čekanje, nastao 2013. u produkciji Filmaktiva čija se projekcija održala u četvrtak, 28. rujna. Drugi dan drugog izdanja Film svima započeo je ovogodišnjom uspješnicom, filmom Uzbuna na Zelenom Vrhu, redateljice Čejen Černić nastao u produkciji Kinorame. Festival je zatvorio nagrađivani dokumentarac, Lijepo mi je s tobom znaš, redateljice Eve Kraljević, nastao u produkciji Hulahopa.

Program se realizirao u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih Rijeka te uz financijsku podršku Grada Rijeke, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade Kultura Nova.

Film svima 2016.

U prvoj fazi projekta predstavljen je film Naseljenici – naši novi susjedi s puškama redateljice Barbara Babačić, nastao u Filmaktiv produkciji kojeg smo ovoga puta prikazali s hrvatskim titlovima prilagođenim gluhim i nagluhim osobama. Na projekciji, koja je bila održana u ponedjeljak, 23. siječnja 2017. u 18 sati u Filodrammatica Dvorani, prisustvovala je i redateljica filma.
Planirani daljnji razvoj projekta uključuje nastavak prevođenja i prilagodbe filmova te formiranje medijateke slobodne za korištenje kao i poticaj akterima u kulturi na prilagodbu sadržaja i forme za konzumaciju svih društvenih skupina.

Program se proveo u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih Rijeka te uz financijsku podršku Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije i Zaklade Kultura Nova.

Film svima ljudi:

Kreatorica i voditeljica projekta: Maja Ogrizović
Suradnici: Sara Salamon, Borko Novitović, Ana Jurčić, Igor Crnković, Sara Blažić (Filmaktiv); Ivan Vranjić (flow) – snimanje i montaža;
Damir Herega, Sandra Fabijanić, Ivona Križić (UGIN) – tumači za hrvatski znakovni jezik;
Ankica Sušić, Marta Madej (Dnevni centar za rehabilitaciju „Slava Raškaj“ Rijeka);
Martina Perkušić (defign) – grafički dizajn 2016.-2019.; Anja Kralj – grafički dizajn 2020.;
Ivan Vranjić (flow); Nika Petković; Jadranka Lacković – fotografi;
Gregor Bogdanović (WiseMedia), David Dubrović (Antares.hr) – voditelji projekcija.

 

Film svima!
Kultura svima!