Skip to content

Film svima

Film svima

Projekt Film svima pokrenut je 2016. te se kontinuirano provodi u partnerstvu s Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije (UGIN) s ciljevima prilagodbe sadržaja audiovizualne kulture osobama s oštećenjem sluha te promicanja inkluzivnih kulturnih praksi. Projekt sadrži tri temeljne cjeline: prijevod i prilagodba filmova, javne projekcije i promocija te formiranje Medijateke filmova prilagođenih na jezik gluhih. Od 2020. kreirana je i ekstenzija projekta, projekt pod nazivom Film svima svugdje kojim se gluhoj, nagluhoj te čujućoj djeci i mladima približava medijska kultura, inkluzivne prakse u kulturi te hrvatski znakovni jezik. Od 2021. pokrenute su ekstenzije Film svima svugdje online te Knjiga svima, a od 2022. i Kultura svima.

Provedbom projekta Film svima, Filmaktiv pokušava doprinijeti otvaranju medijskih sadržaja za konzumiranje svima onima kojima je takva konzumacija onemogućena te kreirati klimu dominantne inkluzivnosti svih dijelova umjetnosti i kulture, kao i šire društvene zajednice, odnosno, potaknuti i druge subjekte na slično djelovanje.

Od pokretanja 2016., projekt je usmjeren prema gluhim i nagluhim osobama kojima se omogućuje konzumiranje filmova nastalih na hrvatskom jeziku. Procesom prijevoda i prilagodbe, filmovi nastali na hrvatskom jeziku, dobivaju prilagođeni titl, kao i snimku tumača za hrvatski znakovni jezik, kako bi film mogle gledati i gluhe i nagluhe osobe.

U suradnji s UGIN-om, odabiremo filmske naslove nastale u produkciji Filmaktiva i ostalih producentskih kuća, izrađujemo prijevode te produciramo i realiziramo festival Film svima svake godine u rujnu, a svi prevedeni filmovi postaju dio Medijateke Film svima.

Od 2016. do 2023. preveden je i prilagođen 51 film koji je pogledalo preko 2000 ljudi na javnim projekcijama.

 

Film svima 2023.

Film svima 2023 donosi rekordnih 10 novih inkluzivnih filmova od kojih je svih 10 prilagođeno gluhim i nagluhim osobama, a tri i slijepim i slabovidnim osobama. Uz nove inkluzivne filmove, ove godine Film svima održava i cjelogodišnje projekcije kako bi inkluzivna kultura postala dostupnija i vidljivija.

Film svima 2021.

Film svima banner

Film svima 2021 donosi 8 novih inkluzivnih filmova od kojih je svih 8 prilagođeno gluhim i nagluhim osobama, a jedan i slijepim i slabovidnim osobama. Ovogodišnje izdanje obogaćeno je novim vizualnim identitetom, koji potpisuje slovenska dizajnerica Anja Kralj.

Film svima 2020.

Peto izdanje Film svima – ciklusa filmova prilagođenih gluhim i nagluhim osobama, održat će se u rujnu 2020., dok će prvo izdanje projekta Film svima svugdje biti održano do kraja 2020. u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije te partnerskim organizacijama – osnovnim i srednjim školama u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji.

Program Film svima se realizira u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih Rijeka te uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Rijeke, Hrvatskog audiovizualnog centra, Primorsko-goranske županije, Zaklade Kultura Nova, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Europskog socijalnog fonda.

Program Film svima svugdje se realizira u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih Rijeka uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Film svima 2019.

Četvrto izdanje Film svima – ciklusa filmova prilagođenih gluhim i nagluhim osobama, održalo se u četvrtak, 26. rujna te petak 27. rujna 2019. u prostorima Filodramatica Dvorane i Udruge gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije.

Program Film svima uključuje relevantne hrvatske dokumentarne i igrane filmove u kojima su zajednički mogli uživati svi bez obzira na oštećenje sluha. Ovogodišnji program uključio je film za djecu Moj dida je pao s Marsa, redateljiskog dvojca Dražen Žarković i Marina Andree Škop, nastao 2019. u produkciji Studija dim, zatim filma Plenumovie, redateljica Marte Batinić, Ane Jurčić, Sanje Kapidžić, nastalog 2015. u produkciji Filmaktiva te filmska uspješnica redatelja Rajka Grlića iz 2016., Ustav Republike Hrvatske. Ovaj višestruko nagrađeni film nastao je u produkciji Interfilma te koprodukciji In Film (CZ), Revolution Production (MK), Sever&Sever (SI), Film&Music Entertainment (UK), NP7 (HR) te Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Kao i u prethodnim izdanjima festivala, po završetku projekcije filmova za djecu, program se nastavio kratkom radionicom hrvatskog znakovnog jezika pod vodstvom Ivone Križić.

Program je realiziran u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih Rijeka te uz financijsku podršku Grada Rijeke, Hrvatskog audiovizualnog centra, Primorsko-goranske županije, Zaklade Kultura Nova, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Europskog socijalnog fonda.

Film svima 2018.

Treće izdanje Film svima, održano je u petak, 28. rujna 2018. u prostoru Udruge gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije (Ugin Rijeka).

Prikazani su filmovi Ježeva kuća / Hedgehog’s Home, redateljice Eve Cvijanović | Bonobostudio + National Film Board of Canada; BFF film redateljice Sanja Marjanovic | Filmaktiv te Ples bijelog ljeta redatelja Goran Grey i Matija Makotoichi Tomić | BAKA Productions koji su prijevodom na hrvatski znakovni jezik prilagođeni gluhim i nagluhim osobama za konzumaciju.

Uz projekcije, Ivona Križić i Damir Herega, tumači za hrvatski znakovni jezik, naučili su posjetitelje osnovama znakovnog jezika.

Program se realizirao u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije te uz financijsku podršku Grada Rijeke, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade Kultura Nova.

Film svima 2017.

Drugo izdanje Film svima, održano je u četvrtak i petak, 28. i 29. rujna 2018. u prostoru velike dvorane Filodrammatica.

Program je otvoren dokumentarnim filmom riječke redateljice Maše Drndić, Polazište za čekanje, nastao 2013. u produkciji Filmaktiva čija se projekcija održala u četvrtak, 28. rujna. Drugi dan drugog izdanja Film svima započeo je ovogodišnjom uspješnicom, filmom Uzbuna na Zelenom Vrhu, redateljice Čejen Černić nastao u produkciji Kinorame. Festival je zatvorio nagrađivani dokumentarac, Lijepo mi je s tobom znaš, redateljice Eve Kraljević, nastao u produkciji Hulahopa.

Program se realizirao u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih Rijeka te uz financijsku podršku Grada Rijeke, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade Kultura Nova.

Film svima 2016.

U prvoj fazi projekta predstavljen je film Naseljenici – naši novi susjedi s puškama redateljice Barbara Babačić, nastao u Filmaktiv produkciji kojeg smo ovoga puta prikazali s hrvatskim titlovima prilagođenim gluhim i nagluhim osobama. Na projekciji, koja je bila održana u ponedjeljak, 23. siječnja 2017. u 18 sati u Filodrammatica Dvorani, prisustvovala je i redateljica filma.
Planirani daljnji razvoj projekta uključuje nastavak prevođenja i prilagodbe filmova te formiranje medijateke slobodne za korištenje kao i poticaj akterima u kulturi na prilagodbu sadržaja i forme za konzumaciju svih društvenih skupina.

Program se proveo u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih Rijeka te uz financijsku podršku Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije i Zaklade Kultura Nova.

Film svima ljudi:

Kreatorica i voditeljica projekta: Maja Ogrizović
Suradnici: Sara Salamon, Borko Novitović, Ana Jurčić, Igor Crnković, Sara Blažić (Filmaktiv); Ivan Vranjić (flow) – snimanje i montaža;
Damir Herega, Sandra Fabijanić, Ivona Križić (UGIN) – tumači za hrvatski znakovni jezik;
Ankica Sušić, Marta Madej (Dnevni centar za rehabilitaciju „Slava Raškaj“ Rijeka);
Martina Perkušić (defign) – grafički dizajn 2016.-2019.; Anja Kralj – grafički dizajn 2020.;
Ivan Vranjić (flow); Nika Petković; Jadranka Lacković – fotografi;
Gregor Bogdanović (WiseMedia), David Dubrović (Antares.hr) – voditelji projekcija.

 

Film svima!
Kultura svima!