Skip to content

Mov(i)e Activism

Mov(i)e Activism

Mov(i)e Activism je putujući festival aktivističkog dokumentrnog filma koji ima za cilj potaknuti i ojačati videoaktivizam, interkulturalnu suradnju i aktivnu građansku participaciju. Festival koristi dokumentarne filmove kao platformu za istraživanje nekih od najaktualnijih društvenih, političkih, ekonomskih i ekoloških pitanja kako bi kroz njih pokrenuo smislen dijalog i potencijalne promjene. Projekt se provodi u organizaciji međunarodne grupe mladih ljudi koji su prepoznali potrebu da u javnosti govore o aktivizmu. Mov(i)e Activism čine festivalska izdanja u Kragujevcu (Srbija), Coimbri (Portugal), Valenciji (Španjolska), Rigi (Latvija), Berlinu (Njemačka), Rijeci (Hrvatska), Banja Luci (BiH) i Bologni (Italija), a riječko izdanje predvodi udruga Filmaktiv.

 

Mov(i)e Activism 2019.

Treće riječko izdanje Mov(i)e Activism festivala održalo se 13. i 14. prosinca u dvorani Filodrammatica uz projekcije filmova “Volar“ i “Call Me Intern“ i popratni program.

Filma “Volar“ redateljice Berthe Gaztelumendi (Španjolska) prenosi priče devet žena, žrtva rodno uvjetovanog nasilja. Film sažima njIhova svjedočanstva i razgovore o prošlosti kroz koje protagonistice filma progovaraju o svojim iskustvima u nadvladavanju svega što su prošle. Nakon projekcije, održao se okrugli stol na temu filmske reprezentacije rodno uvjetovanog nasilja. Sudionice okruglog stola bile su Iva Davorija iz Udruge PaRiter te Lorena Zec iz S.O.S Rijeka uz moderatoricu Bela Bračko-Milešević.

Film “Call Me Intern“, redateljice Nathalie Berger (Novi Zeland) problematizira borbu protiv neplaćenog stažiranja i nejednakosti te aktivizmu pojedinaca s ciljem progovaranja o rastućem pokretu za prava stažista diljem svijeta. Nakon projekcije uslijedio je razgovor s protagonistom filma Leom Davidom Hydeom.

 

Mov(i)e Activism 2018.

U petak, 18. svibnja 2018., u Filodrammatici je održano novo izdanje festivala dokumentarnog filma Mov(i)e Activism uz projekcije filmova “Left on Pearl” redateljice Susan Rivo i “Tvornica je naša” Vedrane Pribačić. Nakon projekcija filma “Tvornica je naša” održao se razgovor s autoricom Vedranom Pribačić te protagonistom filma Dragutinom Vargom.

“Left on Pearl” je dokumentarni film o desetodnevnoj okupaciji zgrade u vlasništvu Harvardskog sveučilišta 1971. od strane ženskog pokreta za oslobođenje.

“Tvornica je naša” je priča o radničkoj borbi za očuvanje tvornice alatnih strojeva (ITAS) u gradiću Ivancu pored Varaždina. Tvornica uspješno djeluje i danas i jedini je primjer radničkog dioničarstva u Hrvatskoj.