Skip to content

Škola dokumentarnog filma

Škola dokumentarnog filma

Nova škola dokumentarnog filma je intenzivanje višemjesečni program koji integrira teoriju i praksu te uz podršku lokalnih i gostujućih mentora sudionicima prenosi znanja i vještine potrebne za realizaciju autorskog dokumentarnog filma.

Polaznici kroz pet mjeseci rade na dokumentarnom filmu kroz pet posebno osmišljenih filmskih vježbi te završnom filmu u trajanju do 10 min. Vježbe su zamišljene da polako ali temeljito uvode polaznike u svijet filma, kako kroz teoriju, tako i kroz njihov vlastiti rad. Polaznici prolaze sve faze stvaranja filma, od scenarija, traženja lokacija, prostora, likova svojih filmova, montaže filma, postprodukcije pa sve do distribucije završnog rada. Naglasak škole jest da polaznicima omogući razvijanje vlastitog stila izražavanja.

Osim praktičnog dijela važan dio curriculuma je rezerviran za prikazivanje i analizu stranih i domaćih dokumentarnih filmova, te za gostujuće autore koji polaznicima, kroz predavanja i individualna savjetovanja, prenose svoja iskustva rada na filmu te izazove i greške s kojima su se susreli tijekom svih faza produkcije.

Škola počinje krajem veljače, 2023. godine  a prijave uz obavezno motivacijsko pismo primaju se na masa@filmaktiv.org . Prijaviti se može do 15.2.2023., a bit će selektirano do 8 polaznika u dobi od 18 do 40 godina starosti. Odabrani kandidati bit će pozvani na intervju.

Nastava će se održavati svaki tjedan, u popodnevnim satima petkom i u jutarnjim satima subotom. Škola je besplatna, ali će biti potrebno priložiti polog za slučaj oštećenja opreme.

Osim stalnih mentora Ivan Ramljak, Maša Drndić, Sara Salomon u školi će gostovati i vanjski gostujući predavači koji će s polaznicima raditi na njihovim vježbama. Osim stalne nastave polaznici će imati priliku sudjelovati i na dva masterclassa – zvuk i postprodukcija zvuka te uvod u eksperimentalni film pod mentorstvom Borisa Poljaka. Za sam kraj osigurana je i radionica postprodukcije i distribucije. 

Prve dvije generacije Nove škole dokumentarnog filma producirale su niz kratkometražnih dokumentaraca  koji su prepoznati na festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Kratki dokumentarni filmovi Martin Torpedo, Tonija Jelinića te In Medias Res, Ane Klepo osvojili su nagrade na Liburnija film festivalu u Opatiji.

Više informacija o školi možete pronaći na fb stranici https://www.facebook.com/NovaSkolaFA