Skip to content

Škola dokumentarnog filma

Škola dokumentarnog filma

Nova škola dokumentarnog filma je intenzivan šestomjesečni program koji integrira teoriju i praksu te uz podršku lokalnih i gostujućih mentora sudionicima prenosi znanja i vještine potrebne za realizaciju autorskog dokumentarnog filma.

Polaznici kroz šest mjeseci rade na dokumentarnom filmu kroz pet posebno osmišljenih filmskih vježbi te završnom filmu u trajanju do 10 min. Vježbe su zamišljene da polako ali temeljito uvode polaznike u svijet filma, kako kroz teoriju, tako i kroz njihov vlastiti rad. Polaznici prolaze sve faze stvaranja filma, od scenarija, traženja lokacija, prostora, likova svojih filmova, montaže filma, postprodukcije pa sve do distribucije završnog rada. Naglasak škole jest da polaznicima omogući razvijanje vlastitog stila izražavanja.

Osim praktičnog dijela važan dio curriculuma je rezerviran za prikazivanje i analizu stranih i domaćih dokumentarnih filmova, te za gostujuće autore koji polaznicima, kroz predavanja i individualna savjetovanja, prenose svoja iskustva rada na filmu te izazove i greške s kojima su se susreli tijekom svih faza produkcije.

Osim stalnih mentora, tima Filmaktiva sastavljenog od pojedinaca koji se profesionalno bave svim vidovima filma (Marin Lukanović, Maša Drndić, Sanja Kapidžić, Sara Blažić, Sara Solamon), u školi gostuju i vanjski mentori (Dana Budisavljević, Ivan Ramljak, Ivana Todorović), koji s polaznicima rade na njihovim vježbama. Osim stalne nastave polaznici imaju priliku sudjelovati i na dva masterclassa – zvuk i postprodukcija zvuka pod mentorstvom Ive Vičića te svjetlo u filmu pod mentorstvom Borisa Poljaka. Za sam kraj osigurana je i radionica Distribute this pod vodstvom producentice Morane Komljenović, gdje polaznici imaju priliku razraditi distribucijski model za svoj film.

Škola traje od 16. siječnja do 16. studenog 2020., a nastava se održava četvrtkom, petkom i subotom u prostoru Mini Art-kina.

Polaznici u 2020. godini su:

ANA ILIĆ
LUCIJA BRKIĆ
NATALIJA STEFANOVIĆ
DAMIR FRANOLIĆ
TONI JELENIĆ
SARA HUSKIĆ
DAJAN DELIĆ
MARIN ĆUK VURNER
ANA ŠUMANOVIĆ
BELA BRAČKO MILEŠEVIĆ